Regeringen vil give butikker lov til at droppe kontantbetaling

Som borger skal du ikke længere have ret til at betale med kontanter i alle butikker, foreslår regeringen.

Danske butikker skal i langt højere grad have mulighed for at droppe kontantbetaling og udelukkende modtage kreditkort, foreslår regeringen. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

De danske butikker skal have lov til selv at bestemme, om de vil tage mod kontanter fra kunderne eller udelukkende modtage kreditkort.

Det foreslår regeringen som en del af vækstpakken, der er blevet præsenteret i Finansministeriet.

Det skal dog stadig være muligt at betale med kontanter i eksempelvis dagligvarebutikker, hos læger og tandlæger, fysioterapeuter og kiropraktorer, på posthuse, i kiosker på hospitaler og på apoteker.

Dermed er der tale om en delvis afskaffelse af den såkaldte kontantregel.

Dansk Erhverv er tilfredse

Organisationen Dansk Erhverv har længe været en varm fortaler for at ændre betalingsloven og dermed gøre det muligt for butikker at sige nej til kontanter.

- Tiden er moden til det frie valg. Samfundet har udviklet sig så meget, at der ikke behøver være krav om kontantbetaling længere. Desuden er kontanter blevet umådeligt dyre at håndtere af sikkerhedsmæssige årsager, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft.

Han er ærgerlig over, at regeringen lægger op til, at der fortsat skal være en række butikker, der kan modtage kontantbetaling.

- Vi håber, at erfaringerne vil gøre, at man også afskaffer reglen for de sidste butikker, siger Henrik Hyltoft, der afviser, at forslaget bliver et problem for eksempelvis ældre danskere, der er vant til at betale med kontanter:

- Det er en lille minoritet, siger han.

Vil sænke erhvervslivets afgifter

Regeringen fremlægger drypvis en række vækstinitiativer i de her dage. Tirsdag kom det frem, at den vil bruge 200 millioner kroner årligt på at sænke nogle af erhvervslivets afgifter. Det kan for eksempel være afgifter på chokolade, is, slik og øl.

Helt præcist vil regeringen oprette en pulje på 150 millioner kroner til brug for at sænke afgifterne i 2017. Og derefter stiger puljen til 200 millioner kroner årligt.

Præcis hvilke afgifter, der skal sænkes, vil regeringen først tage stilling til, når et analysearbejde er færdigt i 2016.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) vil invitere erhvervslivet med til bordet for at finde ud af, hvordan der helt konkret skal ryddes op.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk