Regeringen vil gøre halvdelen af SU'en til et lån

Regeringen foreslår at omlægge SU-systemet, så et SU-lån fremover udgør halvdelen af den samlede SU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Ulla Tørnæs, da sidstnævnte i februar i år blev præsenteret som ny uddannelses- og forskningsminister. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

SU-systemet skal omlægges for at modstå "pres udefra", skriver regeringen i udspillet til sin 2025-plan.

Venstre-regeringen vil derfor omlægge uddannelsesstøtten, så SU-stipendier og rentefrie SU-lån hver skal udgøre halvdelen af det samlede SU-beløb, som en studerende har til rådighed.

Det handler om at dæmme op for det stigende antal udlændinge, der søger om SU-støtte i Danmark, fremgår det af regeringens plan.

- Der er derfor behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtig mod pres udefra og justere SU’en og i stedet bruge nogle af de mange penge aktivt til at styrke vores uddannelser.

- Omlægningen betyder, at vi fortsat giver danske studerende forhold, så økonomien ikke bremser dem fra at studere. De færdiguddannede, der bliver i Danmark og arbejder, skal have et særligt beskæftigelsesfradrag i de første år, så de får lettere ved at betale deres SU-lån tilbage, hedder det i regeringens 2025-plan.

SU-omlægningen skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) vil på et pressemøde i eftermiddag redegøre nærmere for regeringens planer på SU-området. Det sker klokken 16.15.