Regeringen vil gøre sommersejlads mellem danske øer gratis for gående og cyklister

Se her, hvor du ifølge forslaget til sommerpakke-forhandlingerne vil kunne sejle for statens regning.

Det skal være gratis at tage færgerne mellem de danske øer i juli måned, mener regeringen. (Foto: Morten Rasmussen © Scanpix)

Det skal være gratis i hele juli måned for gående og cyklister at sejle på færgeruter som for eksempel Grenaa-Anholt, Marstal-Birkholm og Gudhjem-Christiansø.

I forbindelse med de igangværende forhandlinger om den såkaldte sommerpakke foreslår regeringen nemlig, at staten betaler regningen for de bløde

trafikanter
på 47 sejlruter.

- Den her krise har været hård. Ikke mindst ved yderområderne i Danmark. Og derfor foreslår regeringen at gøre det gratis at tage til de små øer med færge henover sommeren. Simpelt hen for at understøtte økonomien på vores småøer, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Herunder kan du se, hvilke færgeruter der er med i regeringens forslag, som skal forhandles med Folketingets partier i morgen onsdag.

- Meningen er, at vi gerne vil have flere til at bruge Danmark henover sommeren og komme helt ud på de små øer og understøtte den økonomi, der er mere sårbar på en lille ø, siger erhvervsministeren.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) (Foto: (C) DR Nyheder)

Forslaget om gratis færgesejlads, som altså ikke er tiltænkt

bilister
, indgår i den genopretningspakke, der blev forhandlet på plads mellem regeringen og flere af Folketingets partier natten til i går.

Det er den aftale, der blandt andet rummer en plan for udfasning af de

eksisterende
hjælpepakker til erhvervslivet, udbetaling af tre ugers feriepenge til lønmodtagerne og 1.000 kroner
skattefrit
til borgere på
overførselsindkomster
.

Her aftalte partierne og regeringen desuden at forhandle videre om den såkaldte sommerpakke med

initiativer
og sommeraktiviteter på landet, på øerne samt i kulturlivet og naturen for 700 millioner kroner.

- Under finanskrisen så vi, hvordan man glemte yderområderne ind i løsningerne. Den her gang har vi tænkt os at gøre det anderledes. Landdistrikterne og de små øerne skal huskes, når vi skal løse coronakrisen, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Samsøfærgen er også omfattet af regeringens forslag. (Foto: Molslinjen)

Borgmester jubler: Gratis er godt

I Svendborg på Sydfyn, hvor det i de senere år har været populært at tage på ø-hop, er den socialdemokratiske borgmester, Bo Hansen, begejstret for regeringens forslag.

- Det vil være nemt at rette sig efter som turist, og derfor vil det være godt rent turistmæssigt for det sydfynske øhav. Hvis man ved, det er gratis, vil flere mennesker kaste sig ud i det, tror jeg.

- Jeg har allerede en fornemmelse af, at mange mennesker vil holde ferie i nærheden af, hvor de bor, og at de også vil benytte naturen og dermed også deres cykel, så jeg tænker, det vil være et rigtigt fint initiativ, siger han.

DR
Nyheder har også været en tur forbi Svendborg Havn for at høre, hvordan regeringens forslag bliver modtaget blandt passagerne på Højestenefærgen fra Skarø.

En af dem er pensionist Mogens Larsen.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide. For det første kan vi som danskere komme rundt og besøge øerne. Og for det andet er der en masse erhvervsdrivende på øerne, som man kan bakke op på den måde, siger han.

Molslinjen forudser travl sommer

Det er dog ikke kun øhopperne i Det Sydfynske Øhav, der står til at kunne sejle gratis, når de er til fods eller på to hjul.

En række ruter under Molslinjen, på nær Bornholmslinjens Ystad-Rønne og Rønne-Sassnitz, er omfattet af regeringens forslag.

Dermed vil man for eksempel kunne sejle med Alslinjen, Langelandslinjen, Fanølinjen, Samsølinjen eller fra Sjællands Odde til Aarhus.

- Vi har ikke set praktikken i forslaget, men vi synes, det lyder interessant og glæder os til at se trafikken, og hvilken

effekt
det vil få i løbet af juli, siger Molsliniens kommunikationschef, Jesper Maack.

Motoriserede færgepasssagerer er ikke med i regeringens forslag. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Mellem 50.000 og 70.000 gående passagerer sejler hvert år på ruten Aarhus-Odden, men denne sommer er ekstra svær at forudsige.

- Vi kan dog godt fornemme, at der er mange danskere, der bliver herhjemme, siger Jesper Maack.

V: 'Et plaster på et åbent benbrud'

Forslaget vækker dog langt fra begejstríng hos Venstre, der i morgen sætter sig til forhandlingsbordet med regeringen og de øvrige partier.

Finansordfører Troels Lund Poulsen kalder regeringens ide for 'et plaster på et åbent benbrud'.

Finansordfører Troels Lund Poulsen forhandler for Venstre. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Jeg tror helt, jeg så har misforstået, hvad det er for en alvorlig opgave, vi står over for med en turistsektor, der bløder. Det her forslag er i hvert fald ikke med til at redde en masse

arbejdspladser
, som jeg troede var opgaven med den sommerpakke, der skal laves.

Troels Lund Poulsen fortæller, at Venstre vil præsentere en pakke med

initiativer
inden for de kommende dage.

- Vi bliver nødt til at lave en særlig målrettet indsats for at styrke hoteller og restauranter over det ganske land, men også i hovedstaden. Der er tusindvis af gæster, der mangler, og derfor skal der en række

initiativer
til for at stoppe blødningen, siger han.

Facebook
Twitter