Regeringen vil halvere bagatelgrænse for partistøtte

Regeringen foreslår grænsen for, hvornår partistøtte skal offentliggøres, sat ned til 10.000 kroner.

Morten Østergaard vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om de nye forslag om større åbenhed om partistøtten. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Det skal være sværere at skjule, hvem der støtter de politiske partier med penge.

Derfor vil økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) halvere bagatelgrænsen for, hvornår en sponsor får sit navn offentliggjort - fra 20.000 kroner i dag til 10.000 kroner i fremtiden.

Forslaget kommer, efter at regeringens eget ekspertudvalg ifølge DR Nyheders oplysninger anbefaler større åbenhed om partistøtten. De samlede anbefalinger præsenteres i løbet af onsdag.

- Partistøtteudvalgets arbejde viser, at der er brug for at modernisere det danske demokrati. Så får vi større åbenhed og gennemsigtighed om partiernes finansiering, siger Morten Østergaard.

Udvalg: Offentliggør præcist beløb

Eksperterne i partistøtteudvalget foreslår også, at partierne fremover skal offentliggøre det præcise beløb, når en donor giver flere penge end den nuværende bagatelgrænse på 20.000 kroner.

I dag skal partierne kun offentliggøre navnet på sponsoren - ikke om sponsoren giver 21.000 kroner eller tre millioner kroner.

Udvalget vil også afskaffe reglen om, at donorer kan give beløb over bagatelgrænsen helt anonymt, hvis de giver pengene gennem en indsamlingsforening.

- De forslag støtter regeringen også, siger Morten Østergaard, der vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om de nye forslag.

Svært at realisere før valg

Udspillet kommer efter mange års diskussion om skjulte, private pengegaver til partierne.

Det står dog allerede klart, at Venstre, De Konservative og Liberal Alliance bliver svære at få med i en aftale om større åbenhed om partistøtten.

De kræver nemlig, at den såkaldte indirekte støtte fra eksempelvis fagbevægelsens kampagner regnes med som støtte for de røde partier.

Venstre har tidligere brugt 3F's såkaldte "Skævt-kampagne", der blev ført mod den tidligere borgerlige regering, som eksempel. Partiet mener, at den havde et bestemt politisk sigte.

Regeringen håber på, at Dansk Folkeparti vil gå med i en aftale om mere åbenhed om partistøtten, men partiet har tidligere talt for, at også den indirekte støtte skal med.

Konservative er topscorer

I 2011, da der sidst var folketingsvalg, modtog partierne i alt 82 millioner kroner i privat støtte. De Konservative var bedst til at samle penge ind med 26 millioner kroner.

Liberal Alliance fik 18 millioner i støtte, Venstre 14 millioner og Socialdemokraterne samlede i alt 11 millioner kroner ind til at føre valgkamp for.

Danmark er kendt for ikke at have korruption, men ifølge Transparency International Danmark er reglerne for partistøtte en stor sort plet på det danske omdømme.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter