Regeringen vil ifølge DR Nyheders oplysninger hjemtage tre mødre, der er danske statsborgere, og deres tilsammen 14 børn fra de kurdiske fangelejre i Syrien.
Derudover kan yderligere fem børn med dansk tilknytning komme til Danmark. Deres mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab, og børnene vil få mulighed for at blive evakueret fra lejrene uden deres mødre.
Regeringen ventes at præsentere planen på et pressemøde i aften. Beslutningen kommer, efter at en tværministeriel task force har været på besøg i de kurdisk kontrollerede fangelejre i Syrien. Her traf den danske delegation ifølge DR Nyheders oplysninger to af de tre danske kvinder, regeringen i dag har besluttet at hjemtage med deres børn.
Ifølge DR Nyheders oplysninger vurderer de danske efterretningstjenester, at det er sikrest at hente de danske mødre og deres børn til Danmark – frem for at lade dem blive i fangelejrene. Vurderingen fra efterretningstjenesterne er, at risikoen for radikalisering, og for at kvinder og børn forsvinder fra lejrene, er vokset.
Hvem kommer til Danmark?
I alt tre danske kvinder og deres sammenlagt 14 børn kommer nu til Danmark ifølge DR Nyheders oplysinger. Men hvem er de?
En kvinde på 37 år med syv børn
Kvinden er dansk statsbroger og tog til Syrien i 2015 sammen med sin mand. Han er ifølge DR Nyheders oplysninger død i Syrien. Sammen har de fået syv børn. Et af deres børn er født i Syrien, resten i Danmark. Derudover har kvinden fået et barn med anden mand i Syrien.
Kvindens ældste barn – en dreng på i dag 15 år - er hentet tilbage til Danmark og bor hos sine bedsteforældre, da han blev hårdt såret af et skud i ryggen og er lam i benene.
En kvinde på 33 år og fem børn mellem 2 og 13 år
Hun er en etnisk dansk kvinde, som er vokset op i en provinsby i Jylland. Tilbage i 2005 konverterede hun som ung til islam. Hun blev også gift med en mand, som er dansk statsborger med somalisk baggrund, og i november 2014 tog parret med deres fire børn til Islamisk Stat i Syrien. Under deres tid i Syrien, fik de et barn til.
DR Nyheder mødte kvinden i efteråret:
Da kalifatet brød sammen blev kvinden, sammen med mange andre udlændinge, taget til fange. I dag sidder hun i al-Roj-lejren sammen med børnene, mens hendes mand sidder fængslet.
Han har fået frataget sit danske statsborgerskab, og det er usikkert, om han er med i regeringens plan omkring hjemtagelse.
En kvinde på 31 år med to børn på 4 og 5 år
Kvinden er etnisk dansk og kommer fra en by i Nordvestsjælland. Da hun var i begyndelsen af 20'erne, konverterede hun til islam, og i 2014 rejste hun til Syrien og terrorbevægelsen Islamisk Stat. Ifølge hendes mor ringede hun kort efter ankomsten hjem, fordi hun havde fortrudt.
DR Nyheder mødte kvinden og hendes to børn i februar i år:
I 2015, mens hun levede under IS-kontrol, blev hun gift med en udenlandsk mand. Samme år adopterede hun en lille dreng og året efter fødte hun selv en pige. Faderen til pigen blev sidenhen dræbt. Pigen er i dag fire år og er diagnosticeret med PTSD – posttraumatisk stresssyndrom.
Fire kvinder må blive
Udenrigsministeriet har via pårørende og partsrepræsentanter kendskab til i alt 19 børn, der enten er født af eller har tilknytning til danske eller tidligere danske statsborgere, som opholder sig i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien.
De er børn af seks mødre, hvoraf tre er danske statsborgere. Derudover er der endnu en kvinde uden børn. Med hende har i alt fire kvinder har fået administrativt frataget deres statsborgerskaber - det vil sige, at fratagelsen er sket uden rettergang.
Alle fire kvinder har gennem deres advokater klaget over fratagelserne, og deres sager skal nu for retten i Danmark.
Danmark har tidligere hjemtaget børn fra syriske fangelejre i særlige tilfælde:
- •
I juni 2019 blev en 13-årig dansk dreng evakueret fra en syrisk fangelejr uden sin mor og søskende. Det skyldtes, at han havde et skudsår i ryggen og var lam i benene.
- •
I november 2019 blev et forældreløst spædbarn med dansk tilknytning overdraget til danske myndigheder.
- •
Desuden blev to forældreløse franske børn med dansk baggrund hentet ud af Syrien til Frankrig i midten af juni 2019.
I øjeblikket huser al-Roj-lejren 600 udenlandske familier med kvinder og deres børn. De mindste børn blev født i IS-kalifatet i Syrien, og de lidt større tog kvinderne med sig, da de i årene 2012-2016 drog afsted for at leve et liv under terrororganisationen Islamisk Stats kontrol.
Al-Hol-lejren huser 9.000 udenlandske kvinder og børn og udgør et mini IS-kalifat, hvor IS’ moralpoliti hersker med påbud om tildækning af ansigt, hænder og fødder. I al-Hol slår kvinder andre kvinder ihjel, og smuglernetværk har gjort det muligt for kvinder at flygte. 12 personer er de første to uger af januar blevet fundet dræbt i lejren.