Regeringen vil hjælpe danskerne med at købe hus på landet

Regeringen frygter, at Danmark "knækker over", og derfor skal der statsgaranti på realkreditlån til boliger i landdistrikterne.

Ligger drømmehuset på landet, kan det i dag være sværere at få lov til at låne penge til huskøbet. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Nærhed til naturen, afstand til byens larm og stress.

Det er kvaliteter, der for mange lyder helt idéelle, når der skal købes hus. Men vil man gerne have landlig idyl, kan det være svært at få lov at låne penge i banken.

Og det nytter ikke noget, at man ikke kan købe drømmehuset, blot fordi det ligger på landet, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- For os som regering er det rigtig vigtigt, at Danmark ikke knækker over, og det skal ikke være dit postnummer, der afgør, om du kan få lov til at købe drømmeboligen. Og det ser vi bare mange eksempler på i dag, og derfor skal vi som politikere gøre noget for at ændre på lånemulighederne i yderområderne, siger Simon Kollerup.

Regeringen offentliggør i dag en ny model, der skal gøre det nemmere at få et realkreditlån i landistrikterne med en statsgaranti på den del af realkreditbelåningen på de sidste 60 til 80 procent af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser.

Helt konkret betyder det, at staten vil garentere den yderste fjerdedel af realkreditlånet. Og modellen skal bruges i tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder lån på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi.

- En offentlig garanti kunne fjerne den risiko, der er ved at låne ud i landdistrikterne, samtidig med at vi kan holde fast i den danske realkreditmodel, siger Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

Modellen skal nu drøftes med den finansielle sektor, der også ventes at få mindsket potentielle tab ved lån til huskøb i de danske yderkommuner.

Men Finans Danmark, der repræsenterer landets penge- og realkreditinstitutter, anerkender ikke præmissen om, at alene postnummeret kan afgøre, at man får afslag på et lån.

- Der er ikke nogen steder, hvor man på forhånd er udelukket. Men uanset om det er i byen eller på landet, så kan der være ejendomme, der har en beskaffenhed, så de er vanskeligt omsættelige. Det kan også være, at der typisk ikke er meget efterspørgsel efter boligen, og i de tilfælde siger reguleringen i dag, at så må man ikke låne ud, siger Ane Arnth Jensen.

Hun er viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortæller, at man alligevel ser frem til en invitation fra erhvervsministeren.

- Hvis der er et politisk ønske om at ændre på de gældende reguleringer eller give nogle garantier, så stiller vi gerne op til dialog, siger hun.

Der bliver givet afslag både i byen og på landet

Der findes ikke nogen tal, som viser, hvor mange danskere der får afslag i banken på grund af postnummeret.

Derfor bad Simon Kollerup i efteråret 2020 danskere, som havde oplevet at få afslag på huslån i landdistrikterne, om at kontakte ham.

Ministeriet oplyser, at der er kommet henvendelser fra hele landet, og at de stadigvæk modtager beskeder fra danskerne.

- Der er store problemer mange steder. Og der er mange eksempler og historier, som jeg får ind fra danskerne, der fortæller, at de bliver henvist til ikke at kunne købe i et yderområde, men at man godt kan få lov i en større by, siger Simon Kollerup.

Curt Liliegreen, direktør for det uafhængige Boligøkonomisk Videncenter. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Og Curt Liliegreen er enig i, at der er tale om et reelt problem.

- Det er blevet sværere at låne i landdistrikterne i de senere år, fordi der er en større risiko. Panten har ikke den samme sikkerhed, som den engang havde, siger han.

Og det er en medvirkende årsag til tomme boliger på landet, hvor 10-12 procent af ejerboliger i en række jyske kommuner og omkring Lolland ifølge Curt Liliegreen står uden tilmeldt CPR-adresse.

Han roser den danske realkreditmodel, der gør det muligt for danskerne at låne penge til boligen på lige vilkår. Men der er behov for forbedring.

- Fordi den danske realkreditmodel simpelthen er så suveræn, så har det desværre også været lidt af en sovepude for os, fordi når noget fungerer så godt, så er der ingen grund til at gå og reparere på det, siger han.

Spørger man Finans Danmark er de afslag, der bliver givet på lån, dog ligeligt fordelt over landet. Og årsagen er typisk dårlig økonomi, eller at ejendommen ikke har langsigtet værdi.

- Vi har faktisk lavet en undersøgelse i Finans Danmark, der viser, at der bliver givet afslag både i byen og på landet, og det er cirka ti procent begge steder, der får afslag, siger Ane Arnth Jensen.

Glæde hos mæglere og i landdistrikterne: 'Et rigtig godt forslag'

I ejendomsmæglerfirmaet Realmæglerne har man længe råbt op om behovet for en statsgaranti på lån i landdistrikterne.

Og nyheden bliver glædeligt modtaget af den administrerende direktør, Preben Angelo Merrild.

- Det er godt for dem, der bor i landsbyerne, det er godt for dem, der vil bo i udkantsdanmark, og det er godt for den skævvridning, der er mellem land og by, hvor der har været en større prisfest i byerne, end der har været i landdistrikterne. Det her er et rigtig godt forslag, siger han.

Han har hørt fra flere af sine mæglere i landområderne, at det er udbredt, at køberne har svært ved at få realkreditlån til boliger i små landsbyer, selvom de har en god indkomst.

I et tilfælde kunne et par få lov at købe en bolig til fire millioner kroner i Kalundborg, men i den lille nabolandsby Jerslev fik de nej til en bolig til to millioner kroner.

Realmæglerne har oplevet flere gange, at potentielle købere i yderområderne får nej fra låneinstitutterne. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Den problematik genkender de i Landdistrikternes Fællesråd. For ligeså snart man kommer væk fra de såkaldte centerbyer – altså de større byer i landkommunerne – er det enten svært eller helt umuligt at få et realkreditlån.

- Der er nogle områder, hvor man ikke kan sælge sin bolig, fordi køberne ikke kan finansiere boligkøbet. Og det bliver en negativ spiral, som områderne kommer ind i med til salg-skilte i byen, og man kan ikke få nye borgere til. Så på den måde bliver man holdt i et jerngreb, siger Steffen Damsgaard, der er formand for interesseorganisationen.

Det er dog vigtigt at huske på, at forslaget ikke vil booste priserne i yderområderne, men nærmere sikre lige mulighed for lån på landet og i byen, lyder det fra Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter.

- Nu kan der være nogle kunder, der ikke længere får et afslag, men det betyder jo ikke, at boligmarkedet i Tønder eller Bogense lige pludselig begynder at hale ind på de store byer.