Regeringen vil igen forsøge at indeksere børnechecken

Efter den østrigske regering er gået enegang i EU med et forslag om en indeksering af børnechecken, vil den danske regering nu prøve at følge efter.

- Jeg synes, det er meget meget mærkeligt, at vi skal udbetale børnepenge på et dansk niveau til børn, som bor i et land, hvor omkostninger ved at have børn er helt anderledes end i Danmark, siger finansminister Kristian Jensen (V). (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Efter dagens finanslovsforhandlinger erklærer regeringen sig nu åben overfor Dansk Folkepartis krav om at indeksere børnechecken.

Efter østrigsk

forbillede
ønsker Dansk Folkeparti, at
arbejdstagere
, hvis børn bor i udlandet, skal have en lavere børnecheck end den, der tilkommer danske børnefamilier. Den østrigske regering besluttede – trods advarsler fra
EU
- i denne uge at indeksere børnechecken efter
leveomkostningerne
i det pågældende land.

- Det er et meget interessant forslag. Vi vil nu undersøge det østrigske forslag til bunds, og derefter overveje, hvilken

reaktion
vi vil tage, siger finansminister Kristian Jensen (V) og erklærer sig som stor tilhænger af en indeksering af børnechecken.

En indeksering vil betyde, at udenlandske

arbejdstagere
i Danmark får en lavere børnecheck, hvis deres børn bor i et land med lavere
leveomkostninger
end i Danmark.

- Jeg synes, det er meget meget mærkeligt, at vi skal udbetale børnepenge på et dansk niveau til børn, som bor i et land, hvor omkostninger ved at have børn er helt anderledes end i Danmark, siger Kristian Jensen.

- Tankegangen bag børnepenge er jo at sikre, at forældrene har råd til de ekstraudgifter, der er ved at have børn. Og når der ikke er de ekstra

udgifter
, så synes jeg det er meget mærkeligt, at vi skal udbetale børnepenge på det her niveau, siger han

Har lidt nederlag i EU

Efter flere års kamp erkendte den danske regering i juni ellers, at den ikke har ikke kunnet overbevise et flertal af

EU
-landene om at indeksere børnechecken så den tilpasses
leveomkostningerne
i hjemlandet.

Er I klar til at gøre det, selv om EU-kommissionen måtte mene, at det ikke er i overensstemmelse med EU-retten?

- Jeg har ikke haft lejlighed til at undersøge det her til bunds, så jeg vil ikke springe til nogen konklusion. Jeg vil bare sige, at det er et klart ønske for regeringen, at vi får en indeksering, fastslår Kristian Jensen.

Ifølge Dansk Folkeparti gør det ”skatteyderne til grin” at udenlandske

arbejdstagere
kan hæve en fuld børnecheck i Danmark.

- Vi kigger hele tiden på, om der er nogle steder i udlændingepolitikken, hvor vi kan få strammet op. Så man for eksempel ikke sender børnecheck med mennesker, der har arbejdet i Danmark i en meget kort periode, siger Dansk Folkepartis

gruppeformand
Peter Skaarup.

En indeksering af velfærdsydelser er også på bordet, når regeringen og Dansk Folkeparti mødes til nye finanslovsforhandlinger i næste uge.

Facebook
Twitter