Regeringen vil ikke yde støtte til børnehospice

Når Sankt Lukas Stiftelsen næste år åbner det første hospice for syge og døende børn, sker det uden nogen form for økonomisk hjælp fra regeringen. Det er for dårligt, mener Dansk Folkeparti.

I Tyskland ligger børnehospicet Sternenbrücke. Her har familier siden 2003 kunnet komme og få aflastning eller nyde den sidste tid sammen. Det første danske børnehospice åbner næste år.

Voksne, der har fået konstateret en dødsdom af lægerne, kan vælge at tilbringe de sidste dage og uger på et hospice, hvor de får pleje af personale, der er vant til at have døden tæt på.

I Danmark er der 18 hospicer, der alle får støtte til driften fra staten.

I september 2015 åbner Sankt Lukas Stiftelsen dørene til det første børnehospice i Danmark, men det bliver uden offentlige kroner til at finansiere driften.

- Alle penge til driften kommer fra private donationer eller fra fonde, der synes, vi har et godt formål, siger Thomas Feveile, der er hospiceleder i Sankt Lukas Stiftelsen.

Behov for offentlige penge

Hospicet vil, når det åbner, have plads til fire børn, men det er ikke nok, vurderer hospicelederen.

- Vi har opgørelser, der viser, at der alene i Østdanmark er behov for 10-12 pladser, men hvis vi skal kunne udvide, så har vi behov for økonomisk støtte fra staten, siger Thomas Feveile.

Men hvis det skal kunne lade sig gøre, er der behov for økonomisk støtte. Sankt Lukas Stiftelsen stod også bag det første hospice i Danmark. Det blev også drevet af donationer, og først syv år senere kom hospicerne på finansloven.

- Vi sætter nogle ting i søen og tydeliggør på det måde, at der er en efterspørgsel. Så plejer regeringen at kunne se, at der er er behov, som de gerne vil støtte, siger Thomas Feveile.

Regeringen vil afvente

Regeringen fremlægger snart et sundhedsudspil, hvor der er afsat penge til bedre kræftbehandling af børn, men der er ikke planer om at støtte et børnehospice, siger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører i Socialdemokratiet.

- Det er fantastisk, at vi nu får et børnehospice i Danmark, hvor børn og familien kan have den sidste tid sammen.

Men selvom han støtter op om projektet, er der ikke udsigt til, at Sankt Lukas Stiftelsen får penge til deres hospice.

- I stedet for at støtte et enkelt hospice, vil vi hellere støtte, at familierne kan få hjælp i deres eget hjem. Det, mener vi, er den bedste måde at opnå en god behandling, siger Flemming Møller Mortensen (S).

Burde være på finansloven

I Dansk Folkeparti kan de ikke forstå, hvorfor der skal være forskel på, hvem der får pengene.

- Det skal selvfølgelig laves en driftoverenskomst med regionerne, så Sankt Lukas Stiftelsen kan få penge til det her foretagende, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører i partiet.

Det er usikkert, hvor mange børn i Danmark, der ville kunne drage nytte af et børnehospice, men i Skotland, der har cirka samme indbyggertal, vurderer de, at omkring 35-40 børn ville have gavn af en plads.

- Et børnehospice giver bare nogle helt andre muligheder for familier og børn, der er dødeligt syge. Bare det at de er omkring andre børn er essentielt. Det er altså ikke det samme at ligge på Rigshospitalet, siger Liselott Blixt.

Havde hjulpet forældre til syge børn

Cathrine Kjærulff Pedersen og Danny Larsen mistede for halvandet år siden deres søn, Villads, til en alvorlig nervesygdom.

Under sygdomsforløbet var han ofte indlagt på Rigshospitalet i København, men der var forholdene lang fra optimale for familien.

- Vi kunne ikke være derinde som familie. Det var helt umuligt at være sammen inde på Rigshospitalet, siger Danny Larsen.

De ville gerne have haft muligheden for at nyde den sidste tid med deres søn på et børnehospice.

- Jeg tror, det havde givet os et frirum. Vi havde haft flere kræfter til at komme igennem det. Både mens sygdommen stod på, men også til at vi kunne rejse os bagefter, mener de.