Regeringen vil indsætte soldater til bevogtning: Skal aflaste politiet i bandekonflikt

Et særligt beredskab i Forsvaret tages i brug for at frigøre politikræfter til indsatsen mod bander.

Regeringen vil lade militæret overtage dele af arbejdet med grænsekontrollen fra politiet. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Soldater skal fremover stå for dele af grænsekontrollen mod Tyskland og muligvis også andre bevogtningsopgaver i Danmark.

Regeringen vil ifølge DR Nyheders oplysninger aktivere et særligt beredskab i Forsvaret, som står klar til at hjælpe politiet i ekstraordinære situationer, som for eksempel et terrorangreb.

Den igangværende bandekonflikt i København og andre dele af landet betegnes nu af regeringen som en ekstraordinær situation, og derfor vil man indsætte de soldater, som det særlige beredskab råder over.

Soldaterne skal i første omgang aflaste politiet i forbindelse med Danmarks grænsekontrol mod Tyskland, så politiet i højere grad kan fokusere på bandekonflikten, der så sent som i aftes blev yderligere eskaleret, da der blev løsnet skud flere steder i København.

Bevogtningsopgaverne for soldaterne kan også blive udvidet til at omfatte eksempelvis bevogtningen af den jødiske Carolineskolen, synagogen i Krystalgade i København og andre bestemte steder. Det forhandler politiet og Forsvaret ifølge DR Nyheders oplysninger fortsat om.

De pågældende soldater, der skal aflaste politiet med bevogtningsopgaver, vil være under politiets kommando og refererer derfor til en overordnet i politiet og ikke eksempelvis en officer, når de varetager bevogtningsopgaver.

Soldaterne har alle gennemgået ekstra kurser med henblik på at skulle aflaste politiet og vil blandt andet have mulighed for at anholde folk.

Tiltaget er ligeledes blevet omtalt af TV2, og her betegner Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, det som opsigtsvækkende og "udansk" at indsætte soldater til at varetage civilopgaver.

- Vi er stadigvæk i fredstid, på trods af bandekrigen, og derfor er jeg noget overrasket over, at man vælger at bruge militæret til at løse nogle politiopgaver, siger Claus Oxfeldt til TV2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at annoncere tiltaget på et pressemøde i dag klokken 12.15 i forbindelse med Venstres sommergruppemøde.