Regeringen vil lade kommunerne bruge flere penge: 'Få malet skolen, når børnene ikke er der'

Ting, som alligevel skal laves, kan lige så godt komme i gang nu og give et presset erhvervsliv ordrer i bøgerne, lyder det.

Landets skoler står tomme i disse dage. Regeringen vil give kommunerne mulighed for at bruge flere penge på bygge- og renoveringsprojekter. Eksempelvis på skolerne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En kædereaktion af aflyste ordrer og manglende bestillinger har tvunget store dele af erhvervslivet i knæ efter lukninger, restriktioner og hjemsendelser, som skal holde corona-smitten under kontrol.

Finansminister Nicolai Wammen er med på forslaget om at lade kommunerne bruge flere penge end normalt på bygge- og renoveringsprojekter. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Men nu vil regeringen forsøge at sætte gang i en anden kædereaktion.

Én, der skal efterlade ordrer i bøgerne og pæne tal på bundlinjen hos håndværk- og anlægsvirksomheder samt deres leverandører ved at lade kommunerne bruge flere penge på renoveringer.

- Det giver rigtig god mening, at kommunerne får mulighed for at få malet en skole, nu børnene ikke er der, eller at de kan fremrykke opgaver, så lokale virksomheder kan få ordrer i bogen for ting, som alligevel skulle laves senere, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Venstre har presset på

Meldingen kommer, efter at Venstre har foreslået at sparke gang i den corona-pressede økonomi ved at hæve kommunernes anlægsloft, som normalt holder kommunernes budgetter til byggeprojekter og lignende nede.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen mener, at både anlægsloftet skal hæves og også grænsen for, hvornår projekter skal i udbud. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Også udbudsreglerne bør sættes til side for nu, mener partiet. Normalt skal alle opgaver over en million gennem et udbud, men den grænse bør hæves til fem millioner, lyder det fra formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi har udbudsreglerne af en årsag - for at passe bedst muligt på vores allesammens penge. Men vi står i en helt særlig situation. Vi har brug for at få sat gang i nogle af de her ting - lige nu, ikke først om en udbudsrunde, siger han.

Venstre er ellers ikke de største fortalere for at skrue op for de offentlige udgifter, men lige nu skal vi have så meget ud af samspillet mellem det offentlige og det private som muligt.

- Vi ser mange håndværksvirksomheder, entreprenører og så videre, som står med mandskabet og maskinerne klar, men som simpelthen ikke har nogen opgaver.

- Her skylder vi fra statens, regionernes og kommunernes side at vise en velvilje - vi har nogle opgaver, som alligevel skal løses. Lad os komme i gang nu, siger Jakob Ellemann.

Både privat og kommunal jubel

Hos Dansk Erhverv roser direktør Brian Mikkelsen idéen.

- Hvis vi kan hjælpe dele af erhvervslivet, så kommer det også andre til gode, for det er ligesom en snebold, forklarer han.

- Der er jo også en masse leverandører, og det betyder, at folk kommer i arbejde, at vi får gang i hjulene.

Han understreger, at situationen er alvorlig, og kun bliver værre.

- Vi har et erhvervsliv, som lige i øjeblikket ikke bare er i knæ, men helt nede under gulvbrædderne og styrtbløder. Alt, der kan betyde, at vi får lidt mere gang i det er godt.

Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (R), er enig, og det er ikke kun på grund af gevinsten i den private sektor.

- Det betyder rigtig meget, for arbejdspladser er jo med til at sikre, at folk vil bo her, og det sikrer på den måde også skattekroner, siger Mogens Gade.

Han er klar til at gøre sit for, at kædereaktionen kan komme i gang.

- Vi kan begynde at lave nogle investeringer her i foråret, som vi har tænkt skulle laves i efteråret, og nogle af dem, der skulle laves i '21, kan vi lave i år. Og så kan vi være med til at generere noget bedre økonomi i vores virksomheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk