Regeringen vil lokke udenlandske superstuderende med gratis uddannelse

Regeringen afsætter nu 24 millioner kroner til at lokke studerende fra tredjelande til Danmark med gratis uddannelse og betalt ophold.

- Jeg tror, at det her program vil blive en magnet. Det giver nemlig fri uddannelse og dækker leveomkostningerne for mellem 60 og 70 ansøgere, så det vil blive de aller bedste studerende, siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (RV). (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Danmark skal ud i verden og headhunte de aller klogeste studerende fra lande uden for Europa.

Sådan lyder planen fra regeringen, der nu afsætter 24 millioner kroner til at lokke superstuderende fra tredjelande til Danmark.

- Jeg tror, at det her program vil blive en magnet. Det giver nemlig fri uddannelse og dækker leveomkostningerne for mellem 60 og 70 ansøgere, så det vil blive de aller bedste studerende, siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (RV).

En særlig privilegeretmåde at studere på

Det særlige stipendieprogram dækker en hel kandidatuddannelse og skal være målrettet talenter på internationalt eliteniveau.

- Det er blandt andet indenfor nanoteknologi, sundhedsteknologi og IT, hvor vi forventer at få mangel på arbejdskraft, og hvor vi som land har nogle helt særlige styrke positioner, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun ser dog også gerne, at der stadig kommer flere internationale studerende, som bare tager et semester i Danmark og betaler for deres uddannelse.

Men det handler ifølge uddannelsesministeren om at være sikker på at kunne tiltrække de aller dygtigste studerende i den stigende globale konkurrence.

- Målet er jo, at de bliver her og får job i Danmark, så de er med til at skabe nye job, nye ideer og ny innovation i danske virksomheder til gavn for alle danskere, siger Sofie Carsten Nielsen.

De studerende vil derfor få betalt uddannelse for omkring 90.000 - 125.000 kroner årligt. Og så vil de få en månedlig betaling på cirka 8.800 kroner samt en fast kontaktperson på universitetet.

Venstre: Det er en rigtig god ide

Antallet af studerende fra tredjelande er faldet de seneste år. Og derfor er regeringens særlige stipendieprogram en rigtig god ide, mener Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Esben Lunde Larsen.

- Vi har jo længe efterspurgt et større fokus på eliten, så det at tiltrække de dygtigste rundt om i verden, så de kan komme og bidrage til væksten og beskæftigelsen er herhjemme, er rigtig vigtigt, siger han.

Udover at tilbyde gratis uddannelse vil regeringen øge markedsføringen i tredjelande for at lokke de bedste studerende til, blandt andet via hjemmesider i Kina og Brasilien.

Og det er ifølge Venstre afgørende, at regeringen sætter ind på det her område på grund af den globale konkurrence.

- Virkeligheden er jo, at man tiltrækker de studerende med lukrative stipendieordninger rundt omkring i verden, og den bane bliver vi altså nødt til at spille på, hvis ikke vi skal miste grebet om de største talenter, siger Esben Lunde Larsen.