Regeringen vil med i europagt

Regeringen ønsker, at Danmark tilslutter sig europagten, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen ønsker, at Danmark tilslutter sig europagten, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen. (© Colourbox)

Regeringen vil have Danmark med i et øget økonomisk samarbejde i Europa via den såkaldte europagt.

Det oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Regeringen har længe kaldt europagten "attraktiv", men onsdag gav regeringen så endegyldigt pagten sit blå stempel.

Ikke i konflikt med dansk aftalemodel

Ifølge regeringen vil europagten ikke komme i konflikt med den danske aftalemodel for arbejdsmarkedet.

- Vi sælger ikke ud af vores egenart, vores frihed og vores måde at aftale løn på ved at deltage i europagten. Og derfor vil vi nu arbejde på, at Danmark tilslutter sig, siger statsministeren.

- Nu bliver samarbejdet i Europa tættere, når det gælder om at løse det problem med konkurrenceevnen, som vi står med. Og derfor er det i vores interesse at være med fremfor at stå udenfor, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danamrk vælger selv redskaber

Den EU-venlige del af oppositionen - Socialdemokraterne, SF og De Radikale - har for længst set sig lune på europagten.

Men partierne kræver samtidig håndslag på, at den danske model ikke undergraves, at euroforbeholdet forbliver intakt, og at der ikke bliver pillet ved den danske pensions- og efterlønsalder, før de vil give deres endelige velsignelse til pagten.

Det bør dog ikke være noget stort problem at give de ønskede garantier. Gentagne gange understreges det i pagten, at det er medlemslandene selv, som afgør, hvilke politiske redskaber de vil tage i brug.

EL og DF utilfredse

Dermed er der ingen konkrete krav eller sanktionsmuligheder, som strider mod dansk suverænitet eller kræver en folkeafstemning.

Samtidig står det sort på hvidt i pagten, at man vil "respektere nationale traditioner for social dialog og arbejdsforhold", og at landene kan "bevare selvstændigheden for arbejdsmarkedets parter i den kollektive forhandlingsproces".

Men det beroliger hverken Enhedslisten eller Dansk Folkeparti.

- Man forsøger at smugle euroen ind ad bagvejen med det her, så vi er naturligvis meget imod, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Pia Adelsteen.

- Vi køber ikke argumentet med, at pagten ikke har betydning for Danmark, for det kan den meget hurtigt få, og så er det bedre helt at holde sig fra den, siger hun.

Enhedslisten kræver en folkeafstemning om europagten.

/ritzau/

FacebookTwitter