Regeringen vil registrere al aktivitet på nettet

Facebook, forældreintra eller Skat - al aktivitet på nettet skal ifølge regeringen registreres.

Besøg på en hvilken som helst hjemmeside skal fremover registreres, mener regeringen. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

Justitsministeriet vil genindføre den omstridte sessionslogning - registrering af brugernes aktivitet på internettet. Den blev afskaffet i 2014, fordi den ikke kunne hjælpe politiets efterforskning.

Ifølge teleselskaberne er der lagt op til en meget mere omfattende registrering. Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, kalder det en totalovervågning af alle aktiviteter fra hver enkelt internetbruger.

- Vi er faktisk lidt rystede. Hvis man skal gennemføre det, vil teleselskaberne skulle investere flere hundrede millioner kroner. Det vil have en konsekvens for, hvor meget der kan investeres i udbredelse af mobil og bredbånd, for man kan ikke bruge pengene to gange, siger han.

Under den tidligere ordning skulle teleselskaberne udtage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu lægges der op til en "logning af hver eneste session, der bliver foretaget på internettet relateret til den enkelte bruger", siger Willer.

Politiet har dog klart tilkendegivet, at man gerne ville have logningen tilbage. Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, sagde i maj til Berlingske, at politiet mangler adgang til de digitale fodspor, der hver dag efterlades online.

For eksempel kunne det have været et "afgørende" værktøj i efterforskningen af attentaterne i København 14. og 15. februar sidste år.

/ritzau/