Regeringen vil sende flere voldsdømte i fængsel og færre i samfundstjeneste

Samfundstjeneste til voldsforbrydere, skader borgernes retsfølelse, siger justitsministeren.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil begrænse brugen af samfundstjeneste i sager om vold. Arkivfoto (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Flere voldsforbrydere skal i fængsel, og færre af dem skal idømmes samfundstjeneste.

Sådan lyder et udspil fra justitsminister Søren Pape (K).

Han vil fremlægge et lovforslag, der begrænser brugen af samfundstjeneste i forbindelse med vold, skriver Jyllands-Posten i dag.

- Jeg kan ikke acceptere, at en mand, der har slået en kvinde to gange i ansigtet med en knytnæve og nikket hende en skalle bagefter, kan straffes med betinget fængsel i dag. Han skal straffes med ubetinget fængsel, siger Søren Pape.

Rødt flertal vedtog lov

Da Mette Frederiksen (S) var justitsminister i 2015, vedtog et rødt flertal at udvide brugen af samfundstjeneste, hvor den dømte for eksempel skal hjælpe til i en sportshal eller på et plejecenter. Det skete især i sager om simpel vold – for eksempel slag, spark eller spyt i ansigtet – men også i sager om grov vold, der kan involvere flasker, knive eller mange slag og spark på en person, som ligger ned, skriver Jyllands-Posten.

Søren Pape Poulsen vil ikke tilbagerulle lovændringen fuldstændig, men han vil begrænse brugen af samfundstjeneste i sager om grov vold og i de alvorligste sager om simpel vold.

Konkret vil regeringen sikre, at de hårde sager med simpel vold fremover ikke skal straffes med samfundstjeneste men i stedet ubetinget fængsel.

Ifølge justitsministeriet vil det omfatte cirka halvdelen af de sager, som lovændringen i 2015 vedrørte.

Derudover vil regeringen indskrænke brugen af samfundstjeneste i sager om grov vold, så disse sager kun helt undtagelsesvist kan afgøres med en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste.

- Det handler om borgernes retsfølelse. Man skal ikke møde den, der har slået en voldsomt, på gaden i samfundstjeneste. Det er ikke rimeligt, siger Søren Pape.

Nu bakker S op om ændring

Ifølge Jyllands-Posten faldt der i 2014 knap 600 afgørelser om samfundstjeneste til personer, der havde begået simpel vold. Efter lovændringen blev der i 2015 afsagt cirka 300 flere kendelser i den kategori. Justitsministeriet anslår, at halvdelen af de 300 sager ville være endt med fængsel, hvis den nye stramning havde været gældende dengang.

Socialdemokraterne bakker op om regeringens forslag – også selv om det var dem, der i 2015 ændrede reglerne.

Retsordfører Trine Bramsen siger til Jyllands-Posten:

- Det har aldrig været meningen med det, der blev vedtaget i sin tid, at personer, der står bag personfarlig kriminalitet, skal afsone i samfundstjeneste. Efter vores vurdering har domstolene trukket den længere, end det var politisk tiltænkt, og så er det vores ansvar at præcisere det.

Justitsministeriet vurderer, at det vil koste 11 millioner kroner årligt at sende flere i fængsel frem for samfundstjeneste. Pengene skal findes i den kommende finanslov.

Facebook
Twitter