Regeringen vil give koranafbrændere op til to års fængsel

Det skal være slut med at brænde religiøse skrifter af på offentlige steder, mener regeringen.

Justitsminister Peter Hummelgaard, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen præsenterede regeringens lovforslag i dag. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Det er meningsløse forhånelser, når koranen hen over sommeren er blevet brændt af i Danmark. Derfor skal det være slut med at brænde religiøse skrifter af på offentlige steder.

Det har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), justitsminister Peter Hummelgaard (S) og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) netop offentliggjort.

- Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som forbyder utilbørlig behandling af genstande med religiøs betydning for et trossamfund.

Lovforslaget vil gøre det strafbart for eksempel offentligt at afbrænde koranen, biblen eller toraen. Det vil kun sigte mod handlinger på et offentligt sted eller med forsæt til udbredelse af videre kreds, siger justitsministeren.

Han fortæller, at lovbrud kan blive straffet med bøde eller op til to års fængsel.

Justitsminister Peter Hummelgaard, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen præsenterede i dag regeringens lovforslag. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Finere afgrænsning er op til domstolene

På pressemødet vil justitsministeren ikke sige, hvilke andre handlinger der kan forstås som utilbørlige ud over afbrændinger, at tilsøle eller at trampe på genstanden.

- Den finere afgrænsning vil være op til domstolspraksis på sigt, siger han.

Han siger, at det ikke handler om, at man ikke må mene eller sige, hvad man vil. Men at det handler om, at der findes mere civile måder at ytre sig på.

Hør Peter Hummelgaard fortælle, hvorfor lovforslaget er nødvendigt:

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller, at det er et vigtigt signal at sende med loven. Desuden peger han på, at terrortruslen er blevet skærpet efter koranafbrændingerne.

- Jeg håber, man her på Christiansborg vil gribe det med den alvor, det skal tages, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre siger, at ytringsfriheden stadig er et afgørende udgangspunkt for samfundet.

- Det er en grundpille i vores demokrati, at man har retten til at ytre sig. Sådan skal det fortsat være i Danmark, siger han.

Sommerens koranafbrændinger satte gang i debat

Planerne om et forbud kom, efter flere hændelser i løbet af sommeren, hvor koraner er blevet brændt foran udenlandske ambassader i Danmark.

Afbrændingerne skabte protester i Mellemøsten, og 57 muslimske lande opfordrede Danmark og Sverige til at få sat en stopper for koranafbrændingerne. Samme dag valgte PET at skærpe terrortruslen. Trusselsniveauet forblev dog på niveau fire, hvor fem er det højeste.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fortalte i den forbindelse, at regeringen ville finde "et juridisk værktøj", der kan forhindre koranafbrændinger foran ambassader, men ikke skulle gå på kompromis med ytringsfriheden. Han har også sagt, at det ikke var en let opgave.

Han fortalte, at det skulle være med til at sende et signal til de muslimske lande om, at vi bidrager, så problemerne ikke eskalerer.

Koranafbrændingerne i Danmark og Sverige har også fået debatten i gang i Norge. Her har politikerne vurderet, at hensynet til ytringsfriheden vejede tungere end et forbud.