Regeringen vil skrotte produktionsskoleydelsen for unge under 18 år

Unge under 18 år, der går på produktionsskole, kan se frem til 0 kroner på lommen, hvis regeringen kommer igennem med sit udspil

Det er fuldstændig på sin plads at unge under 18 år ikke skal have en ydelse, mener undervisningsordfører for Liberal Alliance Henrik Dahl (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det er helt forkert. Sådan siger flere partier til regeringens udspil om at skrotte ydelsen til hjemmeboende unge under 18 år.

I øjeblikket forhandler regeringen med folketingets partier om en reform af de forberedende tilbud, som er tilbud til unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde.

En af de ting, der forhandles om, er elevernes månedlige ydelse - den såkaldte skoleydelse. Regeringen ser helst, at den bliver fjernet for unge under 18 år, men det vil gå hårdt ud over de unge, siger Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Det er en vigtig ydelse for de svage unge, der kommer fra familier, der ikke har det overskud, som der er brug for, siger han.

SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, kalder det fatalt:

- De her unge har udgifter til værktøj, transport og mad på produktionsskolerne, og det er oftest unge, der ikke kan få hjælp hjemmefra. Så hvis man helt fjerner ydelsen for unge under 18 år, så vil der uden tvivl være nogle, der dropper ud, siger han.

En slags løn

En produktionsskoleelev under 18 år, der bor hjemme, får i dag 1.516 kroner pr. måned. Forslaget om helt at fjerne ydelsen er en del af regeringens samlede udspil til en ny Forberedende Grunduddannelse til de omkring 50.000 unge under 25 år, der hverken er i arbejde eller under uddannelse.

Det er omkring 7.600 unge under 18 år, der vil miste ydelsen, hvis forslaget bliver til virkelighed.

Dansk Folkeparti kæmpede sidste år under finanslovsforhandlinger for at bevare skoleydelsen. Og det vil de gøre igen.

- Vi vil kæmpe for at opretholde ydelsen. Og også til dem under 18 år, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Også ungdomsuddannelsesordfører hos Radikale Venstre Lotte Rod mener, at det vil have konsekvenser for de unge.

- Det er ret små penge, vi som samfund betaler for at kunne give en løn til dem under 18 år i forhold til hvor stor værdi, det har for at motivere dem både til at arbejde, men jo også til gå i skole og komme videre, siger hun.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil ikke stille op til interview, mens der er forhandlinger, men Henrik Dahl, Liberal Alliances uddannelsesordfører, mener, at det er en rigtig god idé helt at sløjfe den.

- Der må simpelthen være grænser for, hvad man får ydelser for. Det er jo ikke en uddannelse at gå på FGU (regeringens nye forberedende grunduddannelse, red.) og derfor vil vi naturligvis ikke give et økonomisk incitament til ikke at uddanne sig, siger han.

I 2016 lå skoleydelsen på 2.990 kroner, men under sidste års finanslovsforhandlinger blev ydelsen knap halveret. Nu står den så til helt at blive skrottet for den unge gruppe.

- Man bliver nødt til at give de her unge et pædagogisk skub i numsen og få dem til at tage en uddannelse, siger Henrik Dahl.

”Unge vil blive tabt”

Axel Hoppe, der er sekretariatsleder i Produktionsskoleforeningen, mener, at forslaget rammer helt skævt.

- Der er mange, der er i fare for helt at falde ud af systemet, hvis vi ikke gør noget for især den her gruppe, som har enormt svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet og i uddannelsen.

Han forklarer, at eleverne på landets 81 produktionsskoler laver alt fra trapper og gelændere til haver og kirkegårde til hjemmesider og plakater til den lokale sportsklub.

- Det ville være dybt uhensigtsmæssigt, hvis man forestiller sig, at dem under 18 år ikke får løn for at lave det samme stykke arbejde som dem over 18 år. Det virker helt skævt, siger han og tilføjer.

- Konsekvensen giver næsten sig selv. Den vil være, at rigtig mange unge under 18 år simpelthen ikke kommer i gang.

Regeringen vil efter sommerferien forhandle en ny aftale på plads.

Facebook
Twitter