Regeringen vil skrue op for udviklingsbistanden

Færre asylansøgere næste år betyder flere penge til udviklingsbistand, varsler regeringen.

På grund af lavere asyltal kan regeringen flytte midler fra udgifter til flygtningecentre i Danmark tilbage til udviklingsbudgettet, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Færre asylansøgere betyder, at regeringen næste år vil afsætte markant flere penge til udviklingsbistand i den tredje verden.

Der er afsat 12,6 milliarder kroner på regeringens udspil til næste års finanslov, som ventes præsenteret næste uge. Det er 4,5 milliarder kroner mere end på finansloven for 2016, skriver Politiken.

- Takket være regeringens opstramninger på udviklingsområdet har vi kunnet flytte midler fra præasyludgifter til flygtningecentre i Danmark tilbage til udviklingsbudgettet. Så kan vi bruge dem til blandt andet humanitær indsats, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til avisen.

Når regeringen fremlægger sit forslag til næste års finanslov, vil forventningen til antallet af asylansøgere ifølge Politiken lyde på 5.000.

Sendes gennem EU og FN

I lighed med andre lande bruger Danmark penge fra udviklingsbistanden til udgifter til flygtningemodtagelse.

Hovedparten af udviklingspengene kanaliseres via multilaterale organisationer som FN og EU.

Ulla Tørnæs (V) fremhæver især en pulje på i alt 700 millioner kroner til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder for kvinder (SRSR) som en mærkesag.

For eksempel skal 350 millioner kroner gå til FN's befolkningsfond, UNFPA.

- Vi slår mange fluer med et smæk, når vi arbejder med SRSR, fordi befolkningstilvæksten især i en række afrikanske lande er en kæmpe udfordring i sig selv, siger Ulla Tørnæs til Politiken.

/ritzau/