Regeringen vil spare på dagpenge til unge

For at skaffe penge til sin erhvervspakke foreslår regeringen at spare på unges dagpenge og på lønnen til ældre ledige i seniorjob. Det fremgår af notater fra forhandlingerne.

Regeringen vil spare på dagpenge til unge for at skaffe penge til den erhvervspakke, som i disse dage forhandles i Finansministeriet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Regeringen vil spare på dagpenge til unge for at skaffe penge til den erhvervspakke, som i disse dage forhandles i Finansministeriet.

Et andet spareforslag er seniorjobordningen, som sikrer ældre arbejdsløse et offentligt job i de sidste år, før de kan gå på efterløn.

Det fremgår af notater fra forhandlingerne, som DR er i besiddelse af.

Når det gælder de unge, foreslår regeringen at rykke aldersgrænsen for den såkaldte ungesats i dagpengesystemet fra 25 til 30 år.

Det vil betyde, at ledige under 30 år, som ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse vil ryge ned på 50 pct. af dagpengene, når de har været ledige i 26 uger. Sådan som reglerne i dag er for unge under 25 år.

9.000 kr. mindre om måneden

Samtidig vil regeringen fjerne en særlig undtagelse for unge, der i to af de sidste tre år har haft fuldtidsarbejde. Så den lave sats vil gælde alle ufaglærte under 30 år.

I kroner og ører vil det betyde, at dagpengesatsen falder fra 18.400 kr. til 9.200 kr. om måneden for de unge ledige, der bliver berørt.

Forslaget vil give 370 mio. kr. i 2025.

Lavere dagpenge til nyuddannede

Ifølge flere kilder har regeringen også foreslået at skære i den såkaldte dimittendsats til unge nyuddannede. Partierne drøfter både at skære i satsen og at indføre en karensperiode, så der går nogle måneder, før man som nyuddannet kan få dagpenge.

Når det gælder seniorjobordningen, vil regeringen sænke lønnen fra overenskomstmæssig løn til højeste dagpengesats. Det vil give en årlig besparelse på 280 mio. kr. i 2025.

I alt har regeringen ifølge DR’s oplysninger foreslået besparelser i dagpengesystemet på omkring 1,5 mia. kr.

Tavshed og et klart nej

Det er dog uvist, om regeringen kan komme igennem med sine spareforslag. Det afhænger først og fremmest af Dansk Folkeparti, som ikke vil kommentere forslagene.

Samme melding kommer fra De Radikale. Socialdemokratiet siger til gengæld klart nej til at spare på dagpenge for at skaffe penge til bedre forhold for erhvervslivet. Og til regeringens forslag om en aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt for private borgere at investere i aktier.

- Vi vil gerne være med til at lave en bred erhvervspakke, men den skal ikke finansieres af arbejdsløse og nedslidte, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

- Man kan undre sig over, at regeringen ikke selv aktivt er gået ud og forklare, hvordan man egentlig vil skaffe pengene, og der jo med til at skabe forvirring. Jeg synes, at regeringen åbent skal lægge sin økonomiske politik frem, siger Engelbrecht.

Forhandlinger i slutfasen

Finansminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at kommentere de lækkede spareforslag.

Den offentlige socialdemokratiske afvisning kan være et signal om, at S er på vej ud af forhandlingerne.

Ifølge DR’s kilder har både Dansk Folkeparti og De Radikale også afvist at spare på seniorjobordningen. Mens besparelser på dagpenge til de unge stadig er på bordet i forhandlingerne om erhvervspakken, der i weekenden ventes at gå ind i slutfasen.

En af de store knaster i forhandlingerne har været aktiesparekontoen, som Dansk Folkeparti vil have gjort væsentlig mindre end de 500.000 kr., som regeringen har spillet ud med.

Til gengæld ser der ud til at være enige mellem regeringen, DF og R om at supplere erhvervspakken med afgiftsnedsættelser rettet mod grænsehandel og om lavere afgift på el, der bruges til el-opvarmning. Det første har især DF kæmpet for. Det sidste har R haft med til forhandlingerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk