Regeringen vil stoppe 'skruppelløse' bander med 39 nye tiltag

Ny bandepakke skal dæmme op for bandekriminaliteten.

Bandekriminalitet skal bekæmpes hårdere, end det bliver i dag.

Det mener regeringen, der i dag præsenterer en ny bandepakke med 39 forskellige tiltag, der skal bruges til at dæmme op for banderne.

- Der er for store problemer med bandekriminalitet i Danmark. Bander betyder for alle os andre vold, skyderier, mord og knivstikkerier på åben gade, siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde og fortsætter:

- Og en skruppelløshed, vi ikke har kendt til tidligere. Banderne rekrutterer børn, som de aktivt bruger i deres kriminelle handlinger.

Pakken indeholder både initiativer, der handler om hårdere straffe, om at forhindre rekrutteringen af unge til banderne, om flere redskaber til politiet og om forebyggelse.

Et af fokusområderne er at sætte hårdere ind overfor våben. Blandt andet ved at give bandemedlemmer dobbeltstraf, hvis de bruger kniv som led i en konflikt, og hårdere straffe for besiddelse af knive.

Hårdere straffe

Samtidig vil regeringen skærpe straffene for såkaldt ydmygelsesvold, mens dømte bandemedlemmer skal fratages deres børne- og ungeydelse.

Der skal også være hårdere straffe for økonomisk kriminalitet, og så skal politiet have udvidet muligheden for at bruge civile agenter og telefonaflytninger.

Samtidig varsler regeringen, at der på et senere tidspunkt også kommer en "strafreform", der altså skal se på straffene for kriminalitet.

Men det handler ikke kun om at forebygge og bekæmpe kriminalitet, siger statsministeren. Det handler om "hvilket samfund, vi vil være".

- En stor del af banderne er unge med minoritetsbaggrund. De er dårligt integreret i Danmark. Mange af dem ønsker reelle parallelsamfund med egne æresbegreber og spilleregler.

- De er fuldstændig ligeglade med antallet af ofre. Derfor skal banderne bekæmpes, for ellers får de lov at bestemme. Det er udemokratisk, utrygt, udansk og forkert, siger Mette Frederiksen.

Appel til familier

Hun retter på pressemødet generelt fokus mod særligt bander bestående af unge med etnisk minoritetsbaggrund.

Og så retter hun en særlig appel til deres familier.

- I må og skal gøre mere. I skal faktisk gøre alt, hvad I kan for at stoppe den her voldsspiral. Det her var ikke grunden til, at I i sin tid kom til Danmark.

- Vi risikerer, at det her ødelægger store dele af vores samfund. Det har familierne også et ansvar for at stoppe.

Du kan se her, hvad Mette Frederiksen sagde om familierne til bandemedlemmerne:

Over de seneste mere end ti år har skiftende regeringer forsøgt at dæmme op for banderne med tre forskellige bandepakker. Nu lægger regeringen altså op til at lave endnu en pakke.

Det samme forsøgte den tidligere socialdemokratiske regering, der sidste år fremlagde en pakke med 30 initiativer. Den nåede dog ikke at blive til virkelighed, da der blev udskrevet folketingsvalg.

- Vi har fået sat rigtig mange bandemedlemmer bag lås og slå. Det er godt. Men det er stadig ikke godt nok, siger justitsminister Peter Hummelgaard på pressemødet.

Men at der kommer en ny bandepakke - efter der allerede har været tre tidligere - er ikke det samme som, at de tidligere pakker ikke har været tilstrækkelige, understreger regeringen.

- Hvis vi vil holde bandekriminaliteten stækket, så kræver det hele tiden nye ressourcer og initiativer. For de kriminelle bliver ved med at genopfinde sig selv, siger Peter Hummelgaard.

Regeringen vil nu invitere Folketingets partier til forhandlinger om den nye bandepakke.