Regeringen vil straffe landmænd hårdere

Regeringen vil gå hårdt efter landmænd, der bruger ulovlige sprøjtemidler. Der vanker større bøder, og de kan helt miste retten til at sprøjte.

Miljøminister Ida Auken vil have hårdere straffe til landmænd, der sprøjter med ulovlige midler. (© P4 Bornholm)

Hvis en landmand ikke kan finde ud af at overholde reglerne, når han sprøjter sine marker, vil han fremover risikere store bøder, mindre landbrugsstøtte eller helt at miste retten til at sprøjte.

Det er et af elementerne i det lovkatalog, regeringen præsenterer i dag i forbindelse med Folketingets åbning.

- Et gammelt landbrugsordsprog lyder: "lev hver dag, som var det den sidste. Men dyrk din jord, som skulle du dyrke den i 1.000 år". Det har en del landmænd desværre glemt, men det er på tide at minde om det, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Tvivl skal komme grundvand til gode

Samtidig bliver det sværere at få godkendt sprøjtemidler. Hidtil har det været myndighedernes opgave at bevise, at et sprøjtemiddel var farligt for grundvandet. Fremover skal tvivlen komme miljøet til gode.

- Hvis vi er i tvivl om, et middel vil ende i grundvandet, skal vi ikke tillade det for at støtte dem, der fremstiller og bruger det. Vi skal forbyde det for at sikre, at alle danskere også i fremtiden har rent vand.

Flere midler forbydes

Det vil også betyde, at flere sprøjtemidler vil blive forbudt. Men miljøministeren er ikke bekymret for, at det kommer til at skade dansk landbrug.

- Visse midler vil i fremtiden blive forbudt, og landmændene kommer til at finde andre alternativer. Det kan blive svært og nogle gange dyrt for den enkelte. Det skal vi naturligvis have fundet en løsning på. Men det overskygger ikke, at jeg som minister med ansvar for grundvandet mener, at rent vand er vigtigere end at beskytte enkelte landmænds brug af bestemte typer af sprøjtemidler.