Regeringen vil tillade byggeri og vindmøller i skovene

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) vil forsøge at samle flertal bag en lempelse af skovloven.

Ifølge minister Esben Lunde Larsen ønsker flere kommuner at sætte vindmøller op i nåleskov. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Som reglerne er i dag, må arealer med fredskov kun benyttes til skovdrift, med mindre der er rigtigt gode grunde til at dispensere fra reglerne i skovloven.

Men står det til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), skal loven laves om.

Ministeren vil ifølge Jyllands-Posten forsøge at få flertal for et forslag, der fremover gør det muligt at opføre småbygninger og campinghytter i skovområder.

Og så vil han indføre en forsøgsordning, der gør det muligt at bygge skovbørnehaver og anlæg til friluftsliv, ligesom han vil tillade opførelsen af vindmøller på områder, der primært er bevokset med nåletræer.

- Først og fremmest ønsker regeringen at give mere tilgængelighed for danskerne i vores skove.

- Og så mener vi, at det er vigtigt at få sat vindmøller på steder, hvor der ingen mennesker bor, så vi ikke generer naboerne og samtidig er med til at skabe grøn energi, siger Esben Lunde Larsen til Ritzau.

River rafting ved Viborgs skov

Han kender til kommuner, der gerne vil opsætte vindmøller i udtjente nåletræsplantager, og han kender til planer om at etablere et river rafting-anlæg ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen ved Viborg.

Og han er ikke bekymret for, at der med de foreslåede lovændringer bliver drevet rovdrift på naturen.

- Vi har et ønske om at beskytte vores natur samtidig med, at vi balancerer danskernes ønske om at benytte naturen.

- Det handler eksempelvis om, at man skaber ny skov, hvis man gerne vil sætte vindmøller op, siger ministeren og påpeger, at vi siden 1990 har fået 15 procent mere skov i Danmark, siger han.

I er ikke glade for kystnære vindmøller, men har ikke noget problem med vindmøller i nåletræsplantager. hvordan hænger det sammen?

- En række af landets kommuner, der vil sætte møller op, vil gerne benytte arealer, hvor der ingen mennesker bor.

- Det synes jeg giver utroligt god mening, og derfor prioriterer vi det her, siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/