Regeringen vil tvangsfjerne børn af fremmedkrigere

I eftermiddag præsenterer S-regeringen endnu et indgreb mod fremmedkrigere.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil gøre det sværere for fremmedkrigere at være forældre. I eftermiddag præsenterer statsminister Mette Frederiksen regeringens udspil. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Fremmedkrigere skal som udgangspunkt ikke have lov til at have samvær med deres børn – også selvom de har afsonet deres straf.

Det er ét af de elementer, som regeringen lægger op til i et udspil, som præsenteres senere i dag.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil samtidig nedsætte en gruppe, der skal se på, hvordan børn kan sikres bedre.

- Er forældrene radikaliseret, har en voldsparathed og er dømt efter dansk terrorlovgivning, mener vi ikke, at man kan give en tryg base og en ordentlig ramme for et barneliv. Derfor mener vi, at de skal I et andet miljø, siger hun.

Er kun den ene forælder radikaliseret, vil regeringen sikre, at den forælder ikke får samvær med barnet.

- Derfor vil vi indføre en formodningsregel, som dem vi har i forhold til incest eller manddrab, så en mor eller en far - kan passe på sit barn og sørge for, at barnet ikke skal have samvær med en, der er dømt for terrorisme, siger ministeren.

Vil kun ramme ganske få

Men hvis man har udstået sin straf, er det så ikke en dobbeltstraf?

- Altså børnene har kun én barndom. Vi skal tage hensyn til barnet og skærme det i et sikkert miljø.

Ministeren erkender, at forslaget formentlig kun vil ramme ganske få familier, men afviser, at der er tale om symbolpolitik.

- Jeg tror ikke, det kommer til at dreje sig om voldsomt mange, men det er det grundlæggende princip at værne om de børn, der vil stå i den her situation, siger hun.

Inden regeringens forslag kommer i Folketinget som et lovforslag, vil regeringen have undersøgt, om forslaget overholder Danmarks internationale forpligtelser, understreger Astrid Krag.

Straffen skal hæves

Foruden overstående forslag har regeringen også en række andre initiativer, de vil fremlægge klokken 14.00, når statsminister Mette Frederiksen sammen med justitsminister Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye præsenterer fremmedkrigerudspillet.

Blandt andet skal der indføres et opholdsforbud for personer, der er dømt for terrorforbrydelser. Disse personer skal kunne få forbud mod at færdes i bestemte områder i op til ti år ifølge Berlingske.

Derudover skal straffen for terrorrelaterede forbrydelser hæves, ligesom der skal indføres et kontaktforbud for personer, der er dømt for terrorforbrydelser

Tidligere fik regeringen vedtaget en hastelov, der gør det muligt for udlændinge- og integrationsministeren administrativt at fratage fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab det danske pas uden rettergang. Den lovgivning er allerede trådt i kraft.

Du kan følge pressemødet om regeringens tiltag direkte her på dr.dk klokken 14.