Regeringen vil tvinge udlændinge uden lovligt ophold til coronatest

Udlændinge kan forhindre hjemsendelse ved at nægte coronatest. Men det vil minister nu stoppe med hastelov.

De danske myndigheder skal kunne pålægge udlændinge uden lovligt ophold i Danmark at lade sig teste for coronavirus, hvis det er nødvendigt for deres hjemsendelse.

Det er indholdet i et nyt lovforslag, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu fremsætter i Folketinget.

- Jeg har fået at vide, at der er nogle, der har sagt nej til at blive testet, og at vi så ikke kan sende dem hjem.

- Og jeg er bange for, at hvis den mulighed begynder at sprede sig, at så vil der lige pludselig være mange afviste asylansøgere, der bare siger nej. Og det duer selvfølgelig ikke, siger han.

Regeringen er klar til fysisk at tvinge udlændinge uden lovligt ophold til at lade sig teste for Covid-19. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Forslaget kommer, fordi visse flyselskaber og lande stiller krav om en negativ coronatest hos de pågældende udlændinge.

Som det er nu, er det ikke muligt for de danske myndigheder at tvinge udlændinge til at lade sig undersøge for Covid-19 eller andre smitsomme sygdomme i forbindelse med en udsendelse.

Og det betyder, at udlændinge, der står over for at skulle udsendes, kan nægte at lade sig teste og dermed umuliggøre deres hjemsendelse.

- Det irriterer mig, at der er nogle, der har sagt, at de ikke vil testes og lænet sig til bage i sofaen. Og så skal vi andre betale en tusindkrone-seddel om dagen for at have dem indkvarteret i Danmark, siger Matthias Tesfaye.

Støttepartier møder forslag med skepsis

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser til DR Nyheder, at Danmark ifølge foreløbige tal i perioden 1. august 2020 til 15. september 2020 har udsendt i alt 185 personer.

I august var knap 1.100 personer i udsendelsesposition, fremgår det af politiets hjemsendelsesstatistik. De havde altså fået færdigbehandlet deres sager og var klar til at blive sendt ud af landet.

Matthias Tesfaye kan dog ikke oplyse om, hvor mange gange en udlænding uden lovligt ophold i Danmark har nægtet at lade sig coronateste.

- Jeg har ikke noget konkret tal, men jeg har fået det at vide et par gange, og at der er behov for at få fremsat den her lov.

- Så jeg har bedt juristerne om at skrive lovforslaget lidt hurtigt. Og så håber jeg, at Folketinget er med på at få det vedtaget uden for megen sniksnak, så vi kan komme i gang.

Hos Enhedslisten understreger udlændingeordfører Rosa Lund, at partiet generelt mener, at udvisningsreglerne er for stramme.

Rosa Lund fra Enhedslisten tvivler på, om regeringens lovforslag er nødvendigt. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Men eftersom at samtlige partier i Folketinget tilbage i marts gav grønt lys til, at sundhedsmyndighederne kan tvangsundersøge danskere, vil hun ikke på forhånd afvise det nye forslag fra regeringen.

- Mit svar til det er, at der må gælde de samme regler for udlændinge som for danske statsborgere.

SF: Det er ikke en livstruende situation

Rosa Lund stiller dog spørgsmålstegn ved, om problemet med udlændinge, der forhindrer deres egen hjemsendelse ved at nægte en coronatest, er så stort, at det kræver et lovindgreb.

- Vi aner ikke, hvor stort det her problem er. Så måske er det at skyde gråspurve med kanoner. Og det skal man jo passe på med.

Hos SF svarer sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen på partiets vegne.

SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen vil drøfte forslaget med resten af folketingsgruppen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hun mener ikke, man kan sidestille den tilladelse, man med hastelovgivningen i marts gav til at tvangsteste og isolere danskere med det, som regeringen nu lægger op til.

- Indtil videre har man tvangstestet for eksempel demente eller mentalt handicappede, som man har vurderet var til fare for andre. Og det har regeringen jo ikke belæg for at sige her.

- Mit udgangspunkt er som sundhedsordfører, at man ikke skal tvangsteste nogen med mindre, der er tale om livstruende situationer. Men det her er noget, vi skal vende i folketingsgruppen.

Facebook
Twitter