Regeringen vil uddele gratis mundbind til udsatte personer

Socialt udsatte personer på eksempelvis kontanthjælp eller integrationsydelse kan få gratis adgang til mundbind.

Når klokken slår tolv skal du bære mundbind i den offentlige transport. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Når klokken slår tolv i aften, skal alle bære mundbind eller visir i den offentlige transport.

Men ikke alle grupper skal have pungen op af lommen. Mundbind bliver nemlig gratis for nogle borgere.

Det kan være personer på kontanthjælp eller integrationsydelser, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde med transportministeren og sundhedsmyndighederne.

- Regeringen har aftalt med kommunerne, at borgere, hvor anskaffelse af mundbind vil være en væsentlig økonomisk udgift, får lov at henvende sig til kommunen og få udleveret et antal mundbind, siger han.

- Det kan være personer på kontanthjælp, integrationsydelse eller socialt udsatte på herberger.

Har man planer om at hente gratis mundbind allerede i morgen, skal man muligvis væbne sig med lidt tålmodighed.

- Meldingen fra KL (Kommunernes Landsforening, red.) er, at de vurderer, at der vil være mundbind klar i næsten alle kommuner fra i hvert fald mandag, siger Magnus Heunicke.

Visse grupper undtaget kravet

Der er særlige grupper, der er undtaget for mundbindskravet. Det gælder børn under 12 år og ældre med eksempelvis demens eller vejrtrækningsproblemer.

Også folk, der er fysisk eller mentalt svækkede, og som derfor ikke kan bære mundbind eller visir, er undtaget fra kravet.

For alle andre skal mundbindet eller visiret bæres, før man går ind på togstationen eller i offentlig transport, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Ellers kan passagerer blive afvist.

- Hvis passageren ikke vil forlade stedet, så kan politiet tilkaldes, og der kan gives en bøde. Men jeg tror, at langt de fleste vil gøre, hvad de kan for at leve op til reglerne, siger han.

Kun politiet kan udstede en bøde, og den vil være på 2.500 kroner.

Heunicke: 'Kontakttal er stabilt'

Samtidig oplyser mininisteren, at kontakttallet, der tidligere er kaldt smittetrykket, ligger stabilt på 1, siger han. Det betyder, at ti personer smitter ti andre.

Også lokalt i Aarhus-området ser situationen ud til at gå i den rigtige retning, siger Magnus Heunicke.

- Udviklingen i Aarhus og Silkeborg går den rette vej, siger han.

Det betyder dog ikke, at corona-smitten ikke kan blusse op igen hurtigt, siger Tyra Grove fra Statens Seruminstitut.

- Vi ligger på omkring 100 daglige tilfælde af smittede nu, hvor vi lå på ti til 15 op til sommerferien. Det betyder, at der er grobund for, at vi kan få udbrud.

- Det kan opstå i alle geografiske områder og alle befolkningsgrupper. Det har vi alle et ansvar for at undgå ved at overholde anbefalingerne om at holde afstand og spritte af, siger Tyra Grove.

Og selvom man nu skal bære mundbind, så skal man stadig huske de andre tiltag for at mindske smitterisikoen, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

- Vi skal holde fast i de ting, vi ved virker, for at bekæmpe smitten. Afstand er mere effektivt end mundbind, siger han.

'Ventetid på tests er ikke tilfredsstillende'

Testkapaciteten har været til debat de seneste dage, fordi der flere steder i landet har været lange ventetider, hvis man vil testes. Det skal der laves om på, siger sundhedsministeren.

- Der skal 3.000 flere test i systemet i morgen, siger han.

Alle kan lade sig teste og bestille en test uden henvisning, men sundhedsministeren henleder til, at man ikke nødvendigvis skal lade sig teste hele tiden, hvis man er sund og rask og uden symptomer.

Magnus Heunicke understreger dog, at det er op til den enkelte borger.

- Systemet er sådan, at vi reservere et fast track til personer, som har været i nærkontakt med andre smittede og til ansatte i plejesektoren. Derudover har vi en stor kapacitet til den brede samfundstestning, siger han.