Regeringen vil undtage selvstændige for regler om øremærket barsel til far

Regeringen lægger op til, at selvstændige ikke skal omfattes af de nye regler om øremærket barsel. Men støttepartier stritter imod.

Der er uenighed i forhandlingerne om, hvorvidt selvstændige skal have øremærket barselsuger eller ej. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Er du lønmodtager og bliver far, så kan du se frem til, at en del af barslen fremadrettet bliver øremærket til dig. Men er du selvstændig med egen virksomhed, så får du ikke flere øremærkede uger.

Det er i hvert fald det, regeringen lægger op til i forhandlingerne om øremærket barsel.

Den nuværende barselslovgivning skal ændres, efter et EU-direktiv har pålagt alle medlemslande at øremærke minimum to måneders barsel til begge forældre.

Men regeringen vil have, at selvstændige skal være undtaget de nye regler.

- Der er nogle særlige vilkår for selvstændige, som gør, vi ikke synes, de skal omfattes, siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet Henrik Møller.

Da fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) er på ferie, henviser ministeriet til Socialdemokratiets ordfører på området.

Og det kan lade sig gøre at lave særlige regler for selvstændige. For direktivet fra EU omfatter kun lønmodtagere. Dermed kan medlemslandene selv beslutte, om reglerne også skal gælde selvstændige.

Og her er Socialdemokratiets besked klar:

- Det er et direktiv fra EU, der omhandler lønmodtagere, det er vores udgangspunkt. Så vi vil ikke lægge selvstændige med ind i ordningen, siger Henrik Møller.

Et flertal af danskerne ønsker ikke nye barselsregler

Det har været kendt siden 2019, at Danmark ville blive nødt til at ændre barselsregler, efter et direktiv om mindst to måneders barsel til både mor og far blev vedtaget i EU.

For en måned siden spillede arbejdsmarkedets parter ud med et forslag, der vil øremærke 11 ugers barsel til hver forælder for at leve op til de nye EU-regler.

Og det er den model, som regeringen og Folketingets partier lige nu forhandler om.

Grafik: Nathalie Nystad/Søren Winther Nørbæk

Men forslaget om flere øremærkede uger til far har vakt stor debat herhjemme.

I en måling, som Epinion har lavet for DR, svarer 55 procent af danskerne, at de ønsker at holde fast i de nuværende barselsregler.

Kun 25 procent bakker op om, at barselsreglerne skal ændres, så fædre får mere øremærket barsel.

Et borgerforslag imod den nye barselslovgivning har da også på rekordtid opnået 50.000 underskrifter, og skal dermed behandles i Folketinget.

Bekymringen fra intiativtagerne til borgerforslaget lyder blandt andet, at far ikke kan tage alt den barsel, han får øremærket.

Hvis en af forældrene ikke holder de øremærkede 11 uger, vil de falde bort, da de ikke kan overføres mellem forældrene.

Og det er særligt et problem for selvstændige, mener brancheorganisationen SMVDanmark.

Derfor er de glade for, at regeringen nu lægger op til at undtage selvstændige fra den øremærkede barsel.

- Lønmodtagere har et job at komme tilbage til efter barsel. Det vil mange selvstændige opleve ikke at have, hvis de forsvinder i en længere periode, siger politisk chefkonsulent Alexander Nepper.

Venstre vil også undtage selvstændige

Også Venstre, der er det eneste borgerlige parti, der stadig sidder med ved forhandlingsbordet, ønsker at selvstændige bliver undtaget de nye barselsregler.

- Der er måske selvstændige, der lige er startet op, som kan have udfordringer med at skulle forlade virksomheden i opstartsfasen. Derfor synes vi ikke, at det skal implementeres for selvstændige, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Venstre har ellers skilt sig ud i den borgerlige flok ved at være positivt indstillet over for den øremærkede barsel til far.

Partiets ligestillingsordfører Fatma Øktem har været ude at forsvare de øremærkede uger, som hun mener gavner ligestillingen.

Når I i Venstre siger, at I går ind for, at den øremærkede barsel skal fordeles lige, hvorfor skal det så ikke gælde de selvstændige?

- Fordi vi også siger, at vi går ind for en minimumsimplementering af direktivet. Vi er optaget af at få det implementeret bedst muligt med en ligelig fordeling mellem far og mor. Det handler om lønmodtagere, og det er den opgave, vi har. Det handler ikke om selvstændige, siger Hans Andersen.

Støttepartier kræver øremærkede uger til selvstændige

Men regerinen skal stadig finde et flertal i forhandlingerne, der er klar til at undtage selvstændige fra den øremærkede barsel.

Og det kan blive svært.

For samtlige af regeringens støttepartier mener, at selvstændige skal omfattes.

- Det ikke nok for os, at vi kun ser på lønmodtagere. Selvfølgelig skal fædre, der er selvstændige, også have de samme rettigheder, siger Samira Nawa, der er beskæftigelses- og ligestillingsordfører for Det Radikale Venstre.

Hun mener, at den øremærkede barsel er en rettighed for både far og børn.

- Det handler om, at mænd får samme ret til at være sammen med deres helt små børn. Og det er en ret for børnene at have deres far tæt på. Barnet skelner jo ikke mellem, om far er lønmodtager eller selvstændig, siger hun.

Samme melding kommer fra Enhedslisten.

Her mener ligestillingsordfører Pernille Skipper, at det klinger hult, at brancheorganisationer og politikere først råber op om problemerne med øremærket barsel nu.

- De sidste 20 år har der været øremærket 14 uger til kvinder, også de kvindelige selvstændige, og de har fundet ud af det, siger Pernille Skipper.

De nye barselsregler skal træde i kraft i alle medlemslande senest i august næste år.

FacebookTwitter