Regeringens besparelserbørnechecken rammer flest familier i Jylland

Regeringens loft over børnechecken, hvor familier med over to børn stå til at miste penge, rammer hårdest i Jylland, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Hverken finansminister Kristian Jensen (th) eller Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen vil kalde det problematisk, at børnechecken rammer flest børnefamilier i Jylland. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Stik imod regeringens politik om at skabe bedre balance mellem hovedstaden og provinsen vil regeringens forslag om at skære i børnechecken ramme forholdsvis flest børnefamilier i Jylland. Det viser nye tal fra Danmarks statistik.

For at finde penge til skattelettelser vil regeringen indføre et loft over børnechecken, der vil ramme forældre med mere end to børn. Mens regeringen fortsat vil uddele den fulde børnecheck til de to yngste børn, vil barn nummer tre kun få 75 procent af børnechecken, mens barn nummer 4 og derudover ikke længere skal have noget i børnecheck.

Og det er høj grad i Jylland, at der bor familier med store børneflokke – som altså dermed står til at miste penge med regeringens forslag.

De fem kommuner med den største andel af familier med over to børn er Læsø, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Tønder og Morsø. I de kommuner er det cirka en ud af fem børnefamilier, der vil få beskåret deres børnecheck med regeringens forslag.

- Det her forslag har intet med geografi at gøre, siger finansminister Kristian Jensen (V) om de geografiske konsekvenser.

Er det rimeligt, at det rammer flest børnefamilier i Jylland?

- Vi mener, at det er rimeligt, at når man har fået børnecheck til barn nummer 1, barn nummer 2 og delvist til barn nummer 3, så er der ikke behov for at give yderligere fra staten. Jeg håber ikke, at folk vælger, om de skal have flere børn, ud fra økonomi, siger Kristian Jensen.

I alt vil omkring 95.000 familier miste penge med regeringens forslag, der ifølge Skatteministeriet vil indbringe 400 millioner kroner, der skal bruges på skattelettelser.

Kun hver tiende familie i København

Helt anderledes ser det ud på Sjælland og i særdeleshed i København og på Frederiksberg. Kun hver tiende familie i hovedstaden har over to børn og står dermed til at miste penge med regeringens forslag. Blandt de 20 kommuner med forholdsvis færrest storfamilier er der kun en enkelt jysk, nemlig Aalborg – resten ligger på Sjælland.

Trods de geografiske konsekvenser er Dansk Folkeparti stadig åbne over for regeringens forslag.

- Vi skal i gang med at kigge på det i forbindelse med de kommende forhandlinger. Det interessante for os er, at hvis der er nogle penge at hente på det her, hvordan kan de penge så bruges bedre i forhold til i dag. Det vil vi gerne være med til at tale om, siger finansordfører Réne Christensen, der dog tilføjer, at Dansk Folkeparti ikke mener den foreslåede besparelse på børnechecken - 400 millioner kroner - skal bruges på skattelettelser, men derimod på velfærd.