Regeringens besparelsererhvervsuddannelser møder intern modstand

DF og et folketingsmedlem fra Venstre er kritiske overfor at gennemføre regeringens finanslovsforslag om besparelser på landets erhvervsskoler.

Dansk Folkeparti vil forsøge at sikre, at erhvervsskolerne ikke rammes af besparelser i 2018 i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Næste år får landets erhvervsskoler en tur med grønthøsteren, hvis det står til regeringen.

I finanslovsudspillet fra regeringen bliver der nemlig lagt op til at fjerne den såkaldte kvalitetspulje på 150 millioner kroner, ligesom erhvervsskolerne fortsat skal spare to procent om året på budgettet.

Men Dansk Folkeparti vil ikke være med til at skære i erhvervsskolernes budgetter:

- Vi vil fjerne det krav, men vi vil også give pengene tilbage til erhvervsskolerne, så de kan målrette midlerne til at give et bedre tilbud, siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti.

DF vil undgå skolelukninger og færre elever

Dansk Folkeparti frygter, at erhvervsskolereformen, som har betydet færre elever på skolerne, sammen med besparelserne vil føre til skolelukninger, eller at nogle erhvervsskoler må nedlægge enkelte uddannelser.

- Vi vil gerne kigge på, hvordan vi kan bevare antallet af erhvervsskoler, for det kan jo blive det næste, at vi får færre skoler. Og så får de, der gerne vil tage en erhvervsuddannelse, længere vej til skole, og det er en udfordring, siger René Christensen.

Sidste år lykkes det at finde 150 millioner kroner til den såkaldte kvalitetspulje til erhvervsskolerne. René Christensen håber, at man ved forhandlingerne kan lave samme nummer i år.

- Vi vil meget gerne skærme erhvervsskolerne, siger han.

Selvom erhvervsskolerne i 2016 og 2017 har fået en særlig kvalitetspulje på 150 millioner, har de samtidig fundet og gennemført besparelser på to procent i forhold til det foregående år hvert år.

Skal erhvervsskolerne, som regeringen foreslår, spare yderligere to procent af budgettet i 2018 uden at blive kompenseret med 150 millioner kroner fra kvalitetspuljen, løber den samlede besparelse op på 300-400 millioner kroner i 2018 i forhold til i år, vurderer Danske Erhvervsskoler og LO.

Intern kritik fra Venstre-ordfører

Allerede inden regeringen præsenterede sit finanslovsudspil, mødte et muligt sparekrav til erhvervsskolerne kritik internt fra Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Jakob Engel-Schmidt, der tidligere har været direktør for en række erhvervsskoler:

- Det her er lidt ris til bagdelen på mit eget parti og andre. Hvis man gerne vil prioritere det her benhårdt, så skal man næste år også sørge for at friholde erhvervsuddannelserne for besparelser, og man skal måske endda overveje at finde nogle flere penge.

- Det kan være, jeg bliver lidt upopulær på at sige det, men det er simpelthen nødvendigt, lød det fra Jakob Engel-Schmidt i P1 Debat 24. august – altså en uge før regeringens finanslovsudspil blev præsenteret.

Jakob Engel-Schmidt siger i dag:

- Det mener jeg stadigvæk, og jeg håber da, at finanslovsforhandlingerne ender med, at man annullerer besparelserne.

K og V: Det er en politisk prioritering

Spørger man derimod Venstres ordfører på uddannelsesområdet, Anni Matthiesen, er hun i første omgang mere imødekommende overfor regeringens planlagte besparelser på erhvervsskolerne end sin partifælle.

- Vi mener, at der er steder, hvor man kan prioritere bedre. Og derfor beder vi også erhvervsskolerne om at bidrage, siger hun.

Anni Matthiesen vurderer dog, at Dansk Folkeparti godt kan få held med at få fjernet besparelseskravet til erhvervsskolerne, når forhandlingerne om næste års finanslov går i gang:

- De har jo deres ønsker, som de bringer med ind til bordet. Og jeg må da sige, at hvis man kan finde penge til ikke at beskære erhvervsuddannelserne der, så er det jo super fint.

- Jeg skal da ikke begræde, hvis man kan finde 100 millioner et sted, som man så vil bruge på erhvervsskolerne, siger Anni Mathiesen.

Hos regeringspartneren Konservative mener politisk ordfører Mette Abildgaard derimod, at erhvervsskolerne godt kan spare:

- Jeg synes, det er fair, at man stiller et krav om, at når man får så stor en milliardbevilling, som erhvervsskolerne får, at man så også ser på, om tingene kan gøres mere effektivt.

Finansloven er til førstebehandling i Folketinget i dag.