Regeringens garanti til førstegangsfødende: 'Det kræver en pæn pose penge'

Men det er vigtigt med valgmuligheder for førstegangsfødende, siger Danske Regioner.

I op til 48 timer efter fødslen skal førstegangsfødende have ret til at være indlagt på enten sygehuset eller et patienthotel. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Regeringen vil med den kommende sundhedsreform give førstegangsfødende ret til 48 timer på sygehuset eller barselsafsnittet efter selve fødslen.

En melding, som Danske Regioner tager imod med glæde.

- Vi er alle sammen interesseret i at give en god og tryg start. Det, der er rigtig vigtigt, er, at man vælger det, som der behov for hos den enkelte, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

Både Socialdemokratiet og SF var tidligere på året ude med lignende forslag i deres sundhedsudspil, og det glæder Ulla Astman, at der derfor ser ud til at være bred opbakning til det på Christiansborg.

Et større to-cifret millionbeløb

Jordemoderforeningen har også rost forslaget, men foreningen peger samtidig på en række udfordringer.

Nemlig at det ikke er alle hospitaler, der har den fornødne plads til de førstegangsfødende, og at personalet allerede har meget travlt.

Samme vurdering har Ulla Astman.

- Det her kan godt blive knebent for at sige det lige ud. Vi ser ind i en fremtid, hvor der tegner sig 10.000 flere fødsler i 2025, og hvis alle så skal have den her mulighed og tager imod den vel at mærke, så får vi godt nok brug for mere plads, siger hun.

- Så vi er udfordret både på de fysiske rammer, men også på medarbejdere ved at gennemføre det her, så der skal en pæn pose penge med for, at det kan lade sig gøre.

En umiddelbar vurdering fra næstformanden lyder på, at det vil kræve et større to-cifret millionbeløb for at håndtere 48-timersgarantien.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger til Politiken, at der med sundhedsreformen følger en investering i fødeområdet, og at der "specifikt til to-døgnsgarantien bliver der afsat et tocifret millionbeløb".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk