Regeringens løfte om en ny model for hurtigere erstatninger til minkavlerne er forsinket

Formanden for Dansk Pelsdyravlerforening er ærgerlig over, at modellen endnu ikke er færdig.

Det var en del af regeringsgrundlaget at udbetale erstatningen hurtigere. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Minkerstatningerne skulle komme meget hurtigere, end der var lagt op til, så minkavlerne kunne få en værdig afslutning på minksagen.

Sådan lød løftet fra formændene for alle tre regeringspartier tilbage i december, efter at Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) havde droppet deres krav om en advokatundersøgelse af statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen.

I stedet skulle fokus være på, at det skulle gå stærkere med at få udbetalt de milliardstore erstatninger.

Men selvom regeringen lovede, at en ny model for hurtigere udbetaling ville komme i starten af 2023, må minkavlerne væbne sig med tålmodighed.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) erkender nu, at modellen ikke ligger klar.

- Det er en forsinkelse, i forhold til hvad jeg havde ønsket mig, og hvad pelsdyravlerne havde ønsket sig. Og det er nok det sidste, der er det væsentlige, siger Jacob Jensen (V) til Jyllands-Posten.

Venstre og Moderaterne ville have pengene ud hurtigere

Erstatningen til minkavlerne blev forhandlet på plads i starten af 2021, få måneder efter beslutningen om at alle landets mink skulle aflives.

De omkring 19 milliarder kroner i erstatning skulle gå til kompensation for aflivede dyr, erstatning for fremtidig indtjening og kompensation for værdien af de stalde og bure, som minkene havde opholdt sig i.

Partierne aftalte, at alle erstatningerne skulle være udbetalt i 2024. Den tidsplan såede eksperter allerede tvivl om samme år.

Siden er der flere gange blevet sået tvivl om, hvorvidt tidsplanen ville holde. Problemet har været, at de første 25 prøvesager har taget længere tid, end man i første omgang havde troet.

Det har fået flere partier til at kritisere Socialdemokratiet for at nøle. Særligt Venstre har kritiseret Socialdemokratiet for ikke at speede processen op.

Venstre har flere gange sagt, at pengene til minkavlerne skulle udbetales hurtigere.

Og da Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, droppede kravet om en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen, betonede han også, at der i stedet skulle sættes fokus på at få udbetalt pengene hurtigere.

- Det, som er magtpåliggende for mig, det er at sikre, at vi får en ordentlig afslutning af den her sag. At de mennesker, som denne her sag først og fremmest er gået ud over, minkavlerne, kan få deres erstatning. At de kan få den hurtigere, end der er lagt op til – væsentligt hurtigere end der er lagt på til, sagde Jakob Ellemann-Jensen foran Marienborg i december.

Også Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, understregede, at pengene skulle ud hurtigere. Det kunne eventuelt ske ved at give dem acontobetalinger, lød det.

- Så de mennesker, der er blevet ramt af den her skandale, kan komme videre, sagde Lars Løkke.

I regeringsgrundlaget blev det udpenslet, at regeringen ville fremlægge en model for, hvordan minkavlerne fik deres erstatning og acontoudbetalinger hurtigere.

Men den model er altså nu forsinket.

Fødevareminister Jacob Jensen kan ikke forklare præcis, hvorfor modellen for udbetaling er forsinket.

- Det er meget kompliceret. Der er mange individuelle forhold, der gør sig gældende. Det er mange ting, der skal tale sammen, siger ministeren til Ritzau.

Minkavlere håber på snarlig udbetaling

Formanden for Dansk Pelsdyravlerforening, Tage Pedersen, er ærgerlig over, at modellen endnu ikke er færdig.

- Jeg havde da gerne set, at den var klar, og man havde begyndt udbetalingerne, siger Tage Pedersen.

Han håber, at modellen snart er klar, så pengene kan komme ud til avlerne.

- Det betyder selvfølgelig noget økonomisk at få pengene, og så betyder det også noget menneskeligt, at man ikke skal gå og kigge på en tom minkfarm, siger han.

Fødevareministeren vil ikke give en melding på, hvornår modellen ligger klar, men overfor Ritzau betoner han, at det bliver "meget snart" og før sommerferien.

Det er ifølge Minksekretariatet under Trafikstyrelsen, der behandler sagerne, fortsat målsætningen, at alle godt 1.200 erstatningssager vil være afsluttet inden udgangen af 2024.

Der er foreløbigt blevet udbetalt lige under syv milliarder kroner til minkavlere.