Regeringens nærhospitaler har ikke ret meget med hospitaler at gøre, lyder det fra ekspert

De minder om de sundhedshuse, vi allerede kender, lyder det fra både patienter, læger og ekspert.

Patienter forventes blandt andet at kunne få taget blodprøver, røntgenfotografier og EKG-undersøgelser på de nye nærhospitaler, som regeringen ønsker at opføre. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

RETTELSE: Artiklen her er opdateret med et nyt topbillede, da der på det tidligere billede af en scanning fremgik en patients oplysninger. DR beklager fejlen.

Spørger man regeringen, så skal sundhedssektoren tættere på danskerne.

Og spørger man regeringen, hvordan det skal ske, så er svaret op mod 20 nye nærhospitaler.

Det står klart, efter regeringen i dag præsenterede udspillet "Tættere på II".

Her har man nemlig afsat fire milliarder kroner til, at der kan laves nærhospitaler på tværs af hele landet.

Men får regeringen sin vilje, betyder det ikke, at folk skal glæde sig til at se nye hospitalsbygninger skyde op over hele landet.

For selvom navnet måske indikerer det, så er der ikke meget hospital i de nærhospitaler, regeringen foreslår, siger professor og sundhedsøkonom på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

- Det er farligt at tro, at nærhospitalerne har ret meget at gøre med et rigtigt hospital. Der vil ikke være senge, og der vil ikke være døgnbemanding af læger. I virkeligheden er det meget som det, vi for eksempel kender som et sundhedshus i dag, lyder det.

Flere kommuner har allerede en lignende model

I udspillet fra regeringen fremgår det da også, at nærhospitalerne skal tage sig af patienter med behov for ukompliceret diagnostik og af kontrolbesøg fra folk med en kronisk sygdom.

Det får dog bare Kjeld Møller Pedersen til at undre sig yderligere over navnevalget, da der allerede er mange kommuner, der har enheder, der håndterer den slags ting.

- Spørgsmålet er, om det ikke er et meget uheldigt ordvalg, fordi det ikke har noget med et hospital at gøre, det man vil. Hvis du for eksempel tager til Grenaa, så har man allerede en model, der minder meget om, hvad regeringen reelt vil lave med nærhospitalerne.

Hvilke patientgrupper vil det her initiativ kommer til at gavne?

- Måske nogle patienter med en kronisk sygdom, men de er altså delvist allerede taget hånd om.

Patientforeningen: 'Det er jo udvidede sundhedshuse'

Hos Danske Patienter ser direktør Morten Freil "mange positive elementer" i regeringens overordnede udspil, men han efterlyser en klar melding om, hvad man som patient kan forvente sig af de nye nærhospitaler.

- Det er ikke hospitaler. Det er jo i virkeligheden udvidede sundhedshuse.

- Vi accepterer, at man kalder det nærhospitaler. Men vi forventer også, at man vil forklare borgerne, hvad man rent faktisk skal forvente af dem, siger Morten Freil.

Mens han naturligvis håber, at patienterne vil opleve et sundhedsvæsen, der er tættere på dem, så har han også sine forbehold over for at rykke endnu en aktør ind på patienternes rute gennem sundhedssystemet.

- Hvis ikke det bliver gjort på den rigtige måde, så risikerer man som patient at have endnu flere aktører, man skal forholde sig til.

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, oplyser også i en pressemeddelelse, at man skal passe på med at overvurdere nærhospitalernes effekt.

- Regeringen foreslår etablering af en række såkaldte nærhospitaler, som nok nærmere er, hvad vi almindeligvis forstår som sundhedshuse.

- Det er godt, at borgerne kan få hjælp til undersøgelser og behandlinger, som det vil være fornuftigt at tilbyde der, men det er overkill at kalde det løsningen på det pres, som sundhedsvæsnet aktuelt er under, og som fortsætter i de kommende år, siger Camilla Noelle Rathcke.

Heunicke: Indhold betyder mere end navn

På dagens pressemøde blev sundhedsminister Magnus Heunicke også spurgt, hvorfor man vælger at kalde det for nærhospitaler, når flere eksperter er skeptiske overfor at bruge ordet hospitaler.

Til det lød svaret fra Magnus Heunicke.

- Jeg har godt set debatten, men jeg er mere optaget af indholdet.

Når nu du er optaget af indholdet, hvorfor så ikke bare kalde det et sundhedshus?

- Så vil man have noget, som også findes i kommunerne. De har også sundhedshuse. Det er jo en ny ting, som vi indfører her, så det skal have sit eget navn.

- Hvor man tidligere tænkte på sygehuse og hospitaler, som noget man bliver indlagt på, er der rigtigt meget i dag, som foregår ambulant. Og den udvikling vil bare fortsætte fremover. Dermed passer det ret fint ind i beskrivelsen med at være et nærhospital, lød forklaringen fra Heunicke.

FacebookTwitter