Regeringens nye bandepakke: Hårdere straffe for at bære skydevåben

Når bandemedlemmer bliver taget på gaden med skydevåben skal det give mere end et års fængsel, som er den nedre strafferamme i dag, lyder nyt tiltag fra regeringen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil sætte strafferammen for besiddelse af skydevåben i det offentlige rum op. (Foto: Jens nøRgaard Larsen /Scanpix)

Når bande- og rockermedlemmer bliver taget med våben i det offenligte rum, skal det give mulighed for længere straf, end når de bliver taget i et privat hjem.

Sådan lyder et tiltag fra regeringen i forbindelse med bandepakken, som Helle Thorning-Schmidt fremlægger i morgen, tirsdag.

- Noget af det vi har set i år, er, at der har været flere voldelige episoder med udgangspunkt i bandemiljøet, og det skaber naturligvis en meget stor utryghed og frygt. Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi skal leve med den frygt, sagde Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i dag under det første formaliserede pressemøde i Statsministeriet.

Op til tre års fængsel

I dag er der en strafferamme på mindst et års fængsel for våbenbesiddelse og maks seks år. Og det er uanset, om man bliver taget med våben i det offentlige rum eller i en privat bolig.

Med det nye tiltag skal mindstestrafferammen for førstegangstilfælde hæves til 1 og år tre måneders fængsel, hvis personen bliver taget på et offentligt sted, står der i tiltaget.

Og hvis vedkommende er blevet taget før, skal strafferammen være mindst et år og seks måneder.

Hvis vedkommende bliver taget med særdeles farlieg skydevåben med tilhørende ammunition kan det give mindst tre års fængsel.

Skydevåben på åben gade i konflikten

I tiltaget står der, at det især er anvendelsen af skydevåben på åben gade, der medfører, at bandeopgørene steder fare og utryghed i de berørte kvarterer.

I første halvår af 2013 registrerede politiet 49 skudepisoder i det offentlige rum, der vurderes at have relation til rocker- og bandekonflikterne.

Flere af skudepisoderne fandt sted i tæt befolkede områder, ved anvendelse af blandt andet maskinpistoler, og på tidspunkter, hvor der var mange mennesker.

Nægtes udgang fra fængsel

Ud over tiltaget om skærpende straf for våbenbesiddelse fremlægger regeringen også et tiltag, der skal nægte bande- og rockermedlemmer udgang og prøveløsladelse under voldelige bandeuroligheder.

Efter de gældende regler er det imidlertid i dag ikke muligt at give en dømt rocker eller et dømt bandemedlem afslag på udgang eller prøveløsladelse alene med henvisning til, at der verserer et bandeopgør.

Regeringen vil skærpe reglerne, så udgang og prøveløsladelse af potentielle 'soldater' afskæres, når der foregår en voldelig konflikt mellem grupper af personer, og den dømte har en stærk tilknytning til en af disse grupper.

Det er i morgen tirsdag, at regeringen vil præsentere en række nye initiativer, der skal styrke den samlede indsats mod rocker- og bandekriminalitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk