Regeringens nye loft vil højst forsinke familiesammenføringer i fire måneder

Socialdemokratiet kalder loft for 'varm luft i ringbind'. Det muliges kunst, siger DF.

Det loft over familiesammenføringer, som regeringen har aftalt med DF, møder kritik fra Socialdemokratiet, der ser det som "varm luft i ringbind". (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er ikke en stopknap, men en pauseknap, som regeringen planlægger at give til udlændinge- og integratonsminister Inger Støjberg (V), når et lovforslag om et loft over familiesammenføringer i det nye år ventes at blive vedtaget.

For nok har regeringen sammen med Dansk Folkeparti aftalt at indføre en tysk-inspireret model, der giver Støjberg mulighed for at sætte en øvre grænse for, hvor mange familiesammenføringer der kan finde sted.

Men grænsen vil kun udskyde en familiesammenføring i tre til fire måneder, fremgår det af regeringens eget lovforslag, der er sendt til Folketinget og i offentlig høring.

Grænsen på fire måneder skyldes risikoen for at tabe en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Eller som regeringens egne jurister formulerer det i lovforslagets bemærkninger: Så vurderes de ikke "at kunne begrunde en længere udskydelse af en ret til familiesammenføring til en flygtning end op til 3-4 måneder."

Risiko for nederlag ved menneskerettighedsdomstolen

Loftet, der er en del af regeringens og Dansk Folkepartis såkaldte udlændingepolitiske paradigmeskifte, skal give regeringen mulighed for at trykke på pauseknappen, hvis antallet af ansøgninger om familiesammenføringer løber løbsk.

Selv det at udskyde retten til familiesammenføring vurderer regeringsjuristerne kan udgøre en risiko.

"Der (er, red) en vis mindre risiko for, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i forbindelse med prøvelse af en konkret sag vil kunne nå frem til, at det ikke efter Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 er muligt generelt at udskyde en anerkendt ret til familiesammenføring til en flygtning," lyder vurderingen.

Socialdemokratiet: Varm luft i ringbind

I Socialdemokratiet er der ikke megen glæde over aftalen, siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye, der kritiserer regeringen for at have oversolgt sin aftale.

- Det lyder lidt som en tynd kop te. Vi havde fået indtrykket af, at et loft rent faktisk er et loft. Nu viser det sig, at det er et fuploft, siger han.

Tesfaye har i det hele taget svært ved at få øje på det udlændingepolitiske paradigmeskifte, som regeringen og Dansk Folkeparti har stillet vælgerne i udsigt.

- Nej. Jeg ved godt, at både regeringen og DF har forsøgt at sælge deres aftale som, at nu sker der virkelig noget nyt. Men jo mere vi får skrabet ned i det, de rent faktisk har aftalt, jo mere er det varm luft i ringbind.

DF's varme ønske på finansloven

Loftet har været et ønske fra Dansk Folkeparti i godt et år.

I oktober viste et lækket regeringspapir, som DR Nyheder var kommet i besiddelse af, at regeringen havde en model med ind til forhandlingsbordet. Modellen - som er lig den, der nu er vedtaget - rykker dog ikke umiddelbart ved antallet af familiesammenføringer. Det fik udlændingeminister Inger Støjberg til at kalde loftet for et fuploft.

Da forhandlingerne senere rykkede til i Finansministeriet, meldte finansminister Kristian Jensen (V) sig aligevel klar til at indføre modellen, som nu er endt som et lovforslag i Folketinget.

Loftet skal gælde for alle typer af flygtninge. Modellen inkluderer derfor også - og modsat i Tyskland - konventionsflygtninge. Det er personer, der er flygtet til Danmark, fordi vedkommende er personligt forfulgt i hjemlandet.

Det muliges kunst

I Dansk Folkeparti betegner udlændingeordfører Martin Henriksen de fire måneders udskydelse som "det muliges kunst"

- Det er juristernes vurdering af, hvad man kan indenfor de internationale konventioner. Så har vi har forsøgt at presse det så meget som muligt.

Er der tale om en sejr, som I er tilfredse med?

- Det giver simpelthen ingen mening at se isoleret på loftet. Hvis der kommer en stor tilstrømning til Danmark, vil vi kunne afvise asylansøgere på grænsen. Det er ret effektivt, for så kan de slet ikke søge asyl i Danmark.

- Samtidig vil man kunne aktivere et loft. Ser man det i sammenhæng med de andre ting, der er vedtaget, så vil vi være bedre rustet til at beskytte Danmark, hvis der skulle komme en ny stor tilstrømning, siger han.

Facebook
Twitter