Regeringens støttepartier: Danmark skal deltage i svensk forarbejde om nattog i Europa

Regeringen bør afsøge mulighederne for, at Danmark kan komme med i den svenske undersøgelse af at genindføre nattog på tværs af Europa, mener de.

Regeringens støttepartier mener, at det er afgørende, at Danmark fokuserer mere på togdrift, og det gælder også for tog på tværs af de europæiske grænser. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Den svenske regering har afsat 50 millioner svenske kroner til blandt andet at analysere omkostninger for en togforbindelse på tværs af landegrænserne, og hvor lang tid det tager at få togene i brug.

Og det er en undersøgelse, som Danmark skal være med i. Det mener de i hvert fald i regeringens støttepartier.

Togene skal alligevel med en vis sandsynlighed gå igennem Danmark, siger de radikales fungerende politiske ordfører, Kristian Hegaard og uddyber:

- Nu er momentet her. Når svenskerne går i gang med en sådan undersøgelse, så ville det være oplagt, hvis vi deltog i den, siger han.

Nattog og et bedre bookingsystem

Den svenske regering ønsker blandt andet at indføre nattog til destinationer i Europa, og at gøre det lettere at booke togbilletter på tværs af landegrænser.

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, har også disse ønsker på Danmarks vegne, og derfor vil han presse på for at få transportminister Benny Engelbrecht (S) til at indlede et samarbejde og undersøge mulighederne for togforbindelserne i Europa.

- For vi har de samme problemer som svenskerne, mener Henning Hyllested (Enh.).

  • Indtil slutningen af 2014 afgik der nattog fra København til flere europæiske storbyer - blandt andet til Berlin og Paris. (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)
  • Billederne her, er fra en reportagetur, som fotograf Mikal Schlosser tog med nattoget i 1997. (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)
  • Dengang i 1997 var Orlaf Jensen DSB's nattogsansvarlige på turen. (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)
1 / 3

- Det er rigtig, rigtig besværligt i dag. Forbindelserne er langsomme, du skal skifte mange steder, og du kan ikke booke billetter til hele rejsen. Danmark og DSB skulle hoppe med på den idé og deltage i arbejdet, hvis det er muligt, siger Henning Hyllested.

EU skal også på banen

Også hos SF er de med på idéen om at deltage i undersøgelsen, men det er ikke nok. Hvis togforbindelserne skal blive meget bedre, bør man arbejde på at lave et større europærisk samarbejde, mener partiets transportordfører Anne Valentina Berthelsen.

- Hvis vi skal have nattogene til at fungere, så bliver vi nødt til at tænke i en bedre sammenhæng, et bedre jernbanenet og elektrificering på tværs af Europa, siger hun.

Ifølge Transport- og Boligministeriet er ministeriet i kontakt med de svenske myndigheder om sagen. Minister Benny Engelbrecht siger, at han "synes, det er positivt, at der bliver set på mulighederne for at forbedre de internationale togforbindelser", og at han "meget gerne vil drøfte mulighederne med de svenske myndigheder".

Planen er, at analysen af muligheden for at genindføre nattog skal ligge klar hos den svenske regering i slutningen af april næste år.

Facebook
Twitter