Regeringens straksopbremsning er forhandlet på plads

Der indføres blandt andet en ny integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har forhandlet dele af en asylreform på plads. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2015) (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen (V) lovede under valgkampen, at han inden sommerferien ville bremse tilstrømningen af flygtninge til Danmark.

Det løfte indfries nu.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har netop forhandlet en asylaftale på plads med de øvrige borgerlige partier.

- Virkningen bliver forhåbentlig, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker i nød, men vi skal også kunne følge med, siger hun.

Ydelse på SU-niveau

Aftalen betyder, at der indføres en ny integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge. For eksempel vil enlige uden børn fremover modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

Ydelsen gælder for personer, der kommer til Danmark og ikke har opholdt sig i landet i mindst syv ud af de sidste otte år. Aftalen træder i kraft 1. september 2015.

Der fremsættes også et lovforslag, der genindfører optjeningsprincippet for flygtninges modtagelse af børnecheck, børnetilskud og folkepension.

Aftalepartierne ønsker samtidig at belønne udlændinge, der gør en forskel og gerne vil integreres i det danske samfund.

Det sker konkret det ved, at udlændinge kan modtage et månedligt tillæg på 1.500 kroner til integrationsydelsen, når de har bestået en prøve i Dansk 2.

På fredag fremsætter Inger Støjberg lovforslaget i Folketinget, og samme dag ventes det at blive førstebehandlet.

Nye forhandlinger

Loven omfatter kun flygtninge, der er nytilkomne, men i aftalen fremgår det, at det fremover også skal omfatte de udlændinge, der allerede er i Danmark, men som ikke opfylder opholdskravet.

Derfor vil regeringen og partierne mødes senere på sommeren for at aftale dette.

Det er regeringens og partiernes ambition, at reglerne skal omfatte alle udlændinge i begyndelsen af det nye år.

I regeringsgrundlag står det, at der i alt skal spares en milliard kroner på udlændingeområdet. Med den nye aftale hentes kun 400 millioner kroner.

Derfor ventes flere stramninger at blive gennemført i den kommende tid.