Regeringsordfører om jernbanedirektørers bonusser: Togpassagererne må ryste på hovedet

Liberal Alliances transportordfører betegner tildeling af bonusser som en ”uskik”.

Villum Christensen (LA) er sikker på, at togpendlerne ryster på hovedet over direktør-bonusserne i Banedanmark. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Seks direktører i Banedanmark fik i 2016 udbetalt mellem 100.000 og 125.000 kroner i præstationsbonus for deres arbejde i det statslige selskab.

For halvdelens vedkommende blev bonussen givet, trods de ikke nåede de kontraktmål, der skulle udløse bonussen.

Det får nu Villum Christensen, der er transportordfører for regeringspartiet Liberal Alliance, til at kritisere forløbet.

Generelt mener han, at tildeling af bonusser i staten har ”en snert af teater over sig”. Men sagen med Banedanmark er alligevel værre.

- Hvis man så ovenikøbet misperformer, hvis man kan udtrykke på den måde, og så får et ekstra skulderklap. Så er det jo svært for folk at forstå det. Så mister det sin legitimitet i befolkningen, siger Villum Christensen til DR Nyheder.

Præstationsbonussen er tildelt direktørerne for at have ydet en ”særlig indsats” i et år, hvor det ikke ligefrem kørte på skinner for Banedanmark. Det helt store projekt, signalprogrammet, røg ind i forsinkelser og blev dyrere end hidtil antaget. Det var stærkt medvirkende til, at Banedanmarks daværende administrerende direktør ikke fik forlænget sin kontrakt.

Hårdt prøvede pendlere

S-togstrækningen mellem Jægersborg og Hillerød nord for København var det første sted, der fik lov at prøve kræfter med signalsystemet, og det har medført togforsinkelser, aflysninger og weekender med togbusser.

Villum Christensen tror, at pendlerne har svært ved at forstå, at direktørerne har fået en bonus.

- Jeg er sikker på, at mange af de pendlere, der står venter og skæver efter toget, de ryster på hovedet, når de hører om det.

Hele bonussystemet betegner han som en ”uskik”. Men skal det eksistere, så opfordrer han til, at der bliver opsat nogle meget specifikke mål for, hvornår ansatte i staten kan få en bonus.

Banedanmarks direktører, Per Jacobsen, har forsvaret tildelingen af præstationsbonusser i et skriftligt svar til DR Nyheder.

DR Nyheder har i en uge forsøgt at få et interview med Villum Christensens egen partifælle, transportminister Ole Birk Olesen (LA). Han har indtil videre ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen, men skriver i et skriftligt svar, at han nu vil bede om flere oplysninger fra Banedanmark.