Regeringspartier enige med DF: Statsborgerskab skal tages fra syriensfarere

Partiernes ordførere vil dog ikke bryde med konventionerne.

De folk, som tog ned og blev en del af terrororganisationen Islamisk Stat, har vendt Danmark ryggen, mener Naser Khader (K). (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Når danskere rejser til Syrien eller Irak for at kæmpe side om side med Islamisk Stat, vinker de samtidig farvel til deres danske statsborgerskab.

Det mener Dansk Folkeparti, der vil stille forslag om netop at fratage syriensfarere deres statsborgerskab - hvad enten de har dobbelt statsborgerskab eller ej.

Og forslaget møder opbakning blandt regeringspartierne - blandt andet Konservatives udenrigsordfører Naser Khader.

- Jeg har nøjagtigt samme politiske ønske som DF. De folk, som tog ned og blev en del af terrororganisationen Islamisk Stat, har vendt Danmark ryggen, siger han.

Naser Khader vil dog ikke tage et opgør med konventionerne, som Dansk Folkeparti ønsker.

I stedet bør Danmark lade sig inspirere af Storbritannien, som har frataget syriensfareres statsborgerskab.

- Jeg har spurgt både i Justitsministeriet og Udenrigsministeriet, hvad Storbritannien har gjort. For Storbritannien er jo også en retsstat, et demokrati, og følger de samme konventioner. Så hvordan kan de fratage deres syrienskrigeres statsborgerskab, og kan vi gøre det samme, siger Naser Khader.

Heller ikke i Venstre er der umiddelbart opbakning til den del af Dansk Folkepartis kommende forslag. Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen vil ligesom Naser Khader have undersøgt, hvad der kan lade sig gøre.

- Vi ønsker ikke at bryde konventioner, men vil gå til stregen. Vi skal sende et signal om, at de ikke er velkomne, og at vi ikke ønsker at få dem tilbage til Danmark, også fordi de udgør en sikkerhedsrisiko, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Liberal Alliances udenrigsordfører Henrik Dahl. Han er dog ikke vendt tilbage.

Facebook
Twitter