Region Syddanmark indfører whistleblower-ordning

I Region Syddanmark kan man fra begyndelsen af det nye år indberette forhold, der strider mod reglerne.

Efter sagen med Carl Holst vælger Region Syddanmark nu at indføre en såkaldt whistleblowerordning. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Via en særlig, sikret hjemmeside kan du fra det nye år henvende dig, hvis du er bekendt med forhold i Region Syddanmark, der strider mod reglerne.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse, kort efter at det er kommet frem, at regionsrådet har besluttet at politianmelde den tidligere regionsrådsformand og forsvarsminister Carl Holst (V) for ulovlig brug af regionens midler.

Regionsrådet har bedt revisionsselskabet Deloitte om at drive en whistleblower-ordning, hvor man via computer eller telefon kan indberette forhold, der er af en sådan karakter, at de ikke kan håndteres af for eksempel tillidsmandssystemet og regionens eksisterende samarbejdsorganer.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi i regionsrådet har diskuteret, om en whistleblower-ordning er en god idé. Men omvendt må vi erkende, at ikke alle sager kan håndteres i de eksisterende systemer, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i en pressemeddelelse.

- Whistleblower-ordningen sikrer, at der er mulighed for at få fokus på uregelmæssigheder i de situationer, hvor eksempelvis medarbejdere ikke er trygge ved at bruge de nuværende muligheder for at sætte fokus på en væsentlig problemstilling, siger hun.

Der er afsat 100.000 kroner til den nye whistleblower-ordning, som vil blive evalueret efter et år.

/ritzau/