Regionerne går uvis fremtid i møde: Løkke tager beslutningen i efteråret

Venstre-formand vil styrke det nære sundhedsvæsen. Det kan ske på bekostning af regionerne.

Lars Løkke Rasmussen på pressemødet i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Helnan Marselis Hotel i Aarhus. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

"Kill your darlings"

På dansk: "Slå dine yndlinge ihjel."

Overstående vending er en populær leveregel blandt forfattere, iværksættere og også på landets fineste ministerkontor, Statsministeriet.

Det handler selvfølgelig om landets fem regioner, der ser ud til at gå en uvis fremtid i møde, efter at partiformand, statsminister og opfinder Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde ikke vil garantere deres fortsatte overlevelse.

Venstre-formanden opfandt selv regionerne tilbage i 2007 i sit job som indenrigsminister, da den daværende VK-regering gennemførte en strukturreform.

Nu kan de 11 år gamle regioner være på vej til at forsvinde igen, når regeringen til efteråret præsenterer en reform, der skal bringe sundhedsvæsenet nærmere borgerne, forklarer Lars Løkke Rasmussen. Regeringen vil arbejde for, at kommuner, sygehuse og læger samarbejder bedre, end det sker i dag.

- Hvis det fører til, at der også skal ske noget med regionerne, så er vi også parate til at se på det. Ikke fordi strukturelle ændringer er et mål i sig selv, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Endnu ikke taget en beslutning

Statsministeren understreger, at beslutningen endnu ikke er taget, men at han hverken vil lægge sig fast på, at regionerne absolut skal "bestå" eller nedlægges.

Venstres samarbejdspartnere i den blå blok ønsker alle at nedlægge regionerne. Dansk Folkeparti har foreslået, at sundhedsvæsenet i fremtiden skal høre under kommunerne.

Venstre har hidtil sagt, at man er åben for "strukturelle ændringer".

På den modsatte fløj er partierne derimod enige om at bevare regionerne.

Regeringen fremsætter inden længe en omfattende reform, der skal sætte retningen for de næste ti års sundhedspolitik.

Foruden en reform af sundhedsområdet præsenterede Venstre på pressemødet fire andre fokusområder, der ventes at optage regeringen i efteråret: En sammenhængsreform, et fokus på psykisk sårbare, erhvervsuddannelser og klima.