Regionsklinikker er stridspunkt i aftale om lægemangel

Regeringen er i sidste fase af forhandlingerne om, hvordan alle borgere sikres lige lægeadgang.

Flere parter kritiserer forslaget om at lade regionerne drive lægeklinikker. (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

Er regionsdrevne lægeklinikker løsningen på, hvordan alle danskere får let adgang til læger?

Det spørgsmål bliver muligvis besvaret, hvis det i dag lykkedes for regeringen og de øvrige partier at blive enige om en aftale om lægedækning i yderområderne.

Partierne har forhandlet ud fra anbefalinger fra Lægedækningsudvalget, som blev fremlagt i januar. I alt fremlagde udvalget 18 forslag til at løse lægemangel og sørge for en bedre geografisk fordeling af lægerne.

Et af forslagene handler om muligheden for at lade regionerne drive lægeklinikker i mere end fire år. Regionerne kan ifølge Ritzau få friere rammer til at drive de regionale lægeklinikker, hvis sundhedsloven ændres.

Men forslaget får kritik fra flere sider. I et åbent brev fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) til Folketingets sundheds- og ældreudvalg kaldes forslaget om regionsdrevne lægeklinikker for en dårlig løsning.

- Grundlæggende får vi jo ikke flere praktiserende læger ved, at flere læger lader sig ansætte i en regions- eller udbudsklinik. I stedet trækker vi læger væk fra de almindelige lægeklinikker, siger Christian Freitag, som er formand for PLO, til Ritzau.

PLO er derfor ikke interesseret i en lovændring, men efterlyser i stedet, at der blandt andet uddannes flere speciallæger i almen medicin, skriver Ritzau.

Flere partier er kritiske

Både Liberal Alliance og De Konservative ønsker – ligesom PLO – at undgå regionsklinikker.

Liberal Alliance lægger ifølge Ritzau vægt på en undersøgelse, som viser, at under én procent af de kommende læger ønsker at arbejde i en regionsklinik. Partiet ser hellere flere private initiativer end flere offentligt ansatte.

De Konservative vil værne om de praktiserende læger, da partiet mener, at man med regionale lægeklinikker med mange forskellige læger giver afkald på det nære kendskab og den tillid, der opstår mellem borger og privatpraktiserende læge.

Derudover lægger partiet vægt på, at regionsklinikkerne får mulighed for at ansætte nogle læger på løn- og ansættelsesvilkår, som privatpraktiserende læger ikke kan konkurrere med, skriver Ritzau.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk