Regler for rugemødre splitter partier i Folketinget

Både Liberal Alliance og Socialdemokratiet er klar til at lempe reglerne - DF siger nej.

Det er lovligt at være rugemor, hvis man ikke modtager løn, men ikke lovligt for sundhedspersonale at hjælpe en rugemor med at blive gravid. Derfor rejser mange danskere til udlandet. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

En rugemor er blevet sigtet for at have snydt to danske par i en spektakulær sag.

Kvinden agerede rugemor for to barnløse par på samme tid og endte med at beholde de to børn, som hun fik efter at være blevet gravid.

Som loven er nu, er det ulovligt at få barn med en rugemor i Danmark.

Men er sagen, som er beskrevet af både Zetland og TV2, tegn på, at brugen af rugemødre bør forblive forbudt eller snarere på, at brugen i stedet bør legaliseres under ordnede forhold?

Det er Folketingets partier uenige om.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener ikke, at det er en menneskeret at få et barn, og hun mener derfor heller ikke, at lovgivningen skal ændres.

- Vi ønsker ikke at ændre lovgivningen, så det bliver nemmere at få rugemødre i Danmark.

Hun hæfter sig ved, at der kan være uklarhed om, hvem der egentlig er forældre til barnet, når det har været båret af en rugemor.

- Vi kan netop se i de sager, der er fremme i øjeblikket, at det har nogle konsekvenser for begge parter og i sidste ende også for de børn, der bliver født, fordi de havner i uenigheder om, hvem der er forældre til barnet, siger hun.

Ikke rugemorens barn

I Liberal Alliance ser man anderledes på sagen.

- Rugemødre er en rigtig god ide, fordi vi på den måde kan hjælpe flere ønskebørn til verden på en tryg og ordentlig måde.

Sådan siger partiets sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

Hun tror ikke, at der vil være problemer med at bestemme, hvem forældrene til et rugebarn er. Hun foreslår, at rugemoren underskriver en bindende kontrakt med barnets forældre.

- Det er jo ikke kvindens eget barn. Både æg og sæd kommer fra andre mennesker, så biologisk har kvinden ingen tilknytning til det barn, som hun bærer og føder, siger May-Britt Kattrup.

Rugemoren er den svage part

For Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er sagen ikke helt så klar. Han siger, at partiet er klar til at se på, om man kan lempe de nuværende regler, men at man bør sætte hensynet til rugemoren først.

- Man skal passe meget på rugemoren i den her sammenhæng. Rugemoren er den svage part. Den stærke part er dem, der for alt i verden ønsker sig et barn og er villige til at betale for det, siger han.

Det er Midt- og Vestsjællands Politi, der står for efterforskningen af den rugemor, der snød to danske par for penge og beholdt to børn, som hun havde fået igennem befrugtning med en af mændenes sæd og et cypriotisk donoræg. Det er endnu uvist, hvordan kvinden forholder sig til sigtelsen.

7/2: Faktaboks opdateret og rettet til med oplysninger fra Ankestyrelsen, så det fremgår, at aftaler med rugemødre ikke anerkendes af de danske myndigheder.