Regnbueflaget skal vaje over Christiansborg i Pride-ugen

Et flertal i Folketingets præsidium har i år godkendt flaget, der er symbol for LGBT+-miljøet verden over.

Regnbueflaget, som her ses på Christiansborg Slotsplads, får nu lov at vaje over Christiansborg sammen med Dannebrog i Copenhagen Pride Week senere i august. Flaget er symbol på LGBT+-miljøet. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Når Copenhagen Pride Week finder sted midt i august, vil regnbueflaget vaje over Christiansborg for første gang. Det har et flertal i Folketingets ledelse, præsidiet, besluttet.

Og det glæder forperson i Copenhagen Pride, Lars Henriksen.

Lars Henriksen er glad for, at der nu vil hænge et regnbueflag side om side med Dannebrog under Priden i København.

- Det er et stærkt signal, at Folketinget, det sted, hvor lovene vedtages, hæver regnbueflaget for LGBT+-samfundet, siger han.

- Jeg er MEGET glad.

Regnbueflaget bruges som symbol for rettigheder til homo-, biseksuelle, transkønnede med flere (LGBT+), som Pride-bevægelsen fejrer og anerkender.

Og blandt fortalerne i præsidiet på Christiansborg er man tilfredse med at skulle hejse et nyt flag i år. Især SF's Trine Torp, der har stillet forslaget.

- Jeg har tit undret mig over, at min arbejdsplads ikke har regnbueflaget oppe, når så mange andres arbejdspladser har det. Lige præcis her, hvor vi kan træffe vigtige beslutninger for at sikre retten til at leve det liv, man vil, siger hun.

- Danmark er et foregangsland i forhold til at sikre retten til frihed og mangfoldighed. Det er helt oplagt, at man der, hvor lovene laves, også er med til at fejre denne dag, som man også gør mange andre steder, siger hun.

Tilladelsen til at hejse regnbueflaget på Christiansborg er et vigtigt signal at sende i 2020, mener Lars Henriksen.

- Når vi ser, at der flere steder i verden er politiske vinde, der blæser imod LGBT+-rettigheder, så skal vi i Danmark tage aktivt stilling i denne her debat, siger han.

Rent praktisk vil det være sådan, at der flages med Dannebrog på den ene flagstang og det regnbuefarvede flag på den anden af de store flagstænger foran Christiansborgs hovedindgang den 22. august under Copenhagen Pride Week.

Fejringen bliver dog uden farverig gadefest og det kendte optog, da Priden i år foregår digitalt på grund af covid-19.

Forslag blevet afvist flere gange tidligere

Det er ikke første gang, debatten om, hvad der må hænge i Christiansborgs flagstænger raser.

Tilbage i 2018 foreslog Trine Torp fra SF første gang at lade regnbueflaget vaje over Christiansborg. Et forslag, som daværende formand for Folketinget Pia Kjærsgaard manede til jorden.

Lars Henriksen foran flagstængerne ved Christiansborgs hovedindgang. Her vil henholdsvis Dannebrog og regnbueflaget hænge den 22. august.

Og heller ikke i dag vil Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard bakke op om beslutningen.

- Det er useriøst. Det er altså vores parlament, vores folkestyre, rigets højborg, hvor jeg ikke synes, det hører sig til. For det er de nationale flag, der skal op her, siger hun.

Pia Kjærsgaard frygter, at der med tilladelsen til regnbueflaget med tiden vil blive givet grønt lys til, at private organisationer og andre også vil få deres flag hejst.

- Jeg er meget skeptisk over for, hvem der nu vil henvende sig af private organisationer, siger hun.

- Der er nogle traditioner, der er værd at beholde. Vi skal ikke bare - af frygt for at blive umoderne og ikke følge med tiden - ændre i forhold til den værdighed og respekt, vi har for parlamentet.

Men forperson hos Copenhagen Pride, Lars Henriksen, mener, at der er stor forskel på regnbueflaget og flag, som symboliserer eller tilhører en organisation.

- Det er ikke et flag, der hejses på vegne af os som organisation. Det er et flag, der symboliserer nogle værdier, som vi arbejder for. Det er inklusion, respekt for medmennesket, antidiskrimination og så videre. Det kan jeg ikke forstå er kontroversielt for nogen, siger han.

Også andre flag godkendt

Trine Torp (SF) er medlem af præsidiet og har stillet til forslag, at regnbueflaget må hejses under Copenhagen Pride.

Foruden Dannebrog og det regnbuefarvede flag har også andre flag lov til at pryde Christiansborg.

Det gælder det blå flag med stjerner - EU-flaget - på Europadagen den 9. maj og FN-flaget på FN-dag den 24. oktober.

- Vi tager stilling fra gang til gang. Men verden ændrer sig, og Danmark ændrer sig. Vi skal også kunne ændre vores traditioner i takt med det, siger Trine Torp, SF.

Det Hvide Hus i Washington i 2015. (Foto: © © Gary Cameron / Reuters, Scanpix)

Det er ikke kun i København, regnbueflaget får plads på regeringsbygninger. Eksempelvis pryder et regnbuefarvet lysshow det britiske parlament under London Pride, hvor flaget har været hejst siden 2016, mens Det Hvide Hus i USA også er blevet oplyst af regnbuefarver.

Derfor glæder Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen, sig over, at det endelig er Danmarks tur.

- Jeg synes, det er "long over due", det er absolut på tide, siger han.