Rejser til Sverige forbliver 'røde' for danskere - trods svensk grænseåbning

Danskere må snart rejse til Sverige med en negativ coronatest. Nick Hækkerup vil invitere partierne til en snak om rejser til udlandet i denne uge.

Hvis du havde håbet at besøge din svenske ødegård i påsken, så skal du væbne dig med tålmodighed. Rejserestriktionerne bliver ikke lempet fra dansk side endnu, siger justitsminister Nick Hækkerup (S). (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix)

Hvis du havde håbet på en shoppetur til Malmö eller 'smörgåsbord' med 'Janssons fristelser' i en svensk ødegård hen over påsken, så skal du væbne dig med tålmodighed. For selvom Sverige annoncerede tidligere i dag, at de lemper deres rejserestriktioner for danskere fra efter næste uge, så forbliver de danske rejserestriktioner uændrede til efter påske.

- Man må lige væbne sig med tålmodighed noget tid endnu, men vi tager fat på det her i forlængelse af den store genåbningsaftale, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Han lover, at han vil indkalde partierne, der er med i genåbningsaftalen, til en snak om rejser til udlandet og mulighed for mere grænseåbning i løbet af denne uge.

Sverige-rejser er 'røde'

I morges annoncerede Sveriges indenrigsminister Mikael Damberg, at danskere - og nordmænd - kan rejse ind i Sverige fra den 31. marts med en negativ coronatest, der maksimalt er 48 timer gammel.

Men på Udenrigsministeriets rejsevejledning forbliver verdenskortet rødt.

Det betyder, at rejser til alle lande frarådes, men tager man alligevel afsted, vil man være pålagt de danske krav om test og isolation, når man vender retur.

Ærgerlige sommerhusejere

Meldingen ærgrer Victoria Lindtner, der er sekretariatschef i Danske Torpare, en medlemsforening for fritidshusejere i Sverige, og som selv ejer et hus i Småland.

Victoria Lindtner, sekretariatschef i Danske Torpare, er glad over, at deres medlemmer med sommerhuse i Sverige endelig kan tilse deres ejendomme. Men hun ærgrer sig over, at regeringen ikke har lavet en undtagelse fra karantæne for danskere med ejendomme.

Hun havde gerne set, at myndighederne og regeringen havde lavet en lempelse af rejserestriktionerne til Sverige for netop ejere af ejendomme.

- Det drejer sig ikke om turisme. Det drejer sig om, at vi har en ejendom, og det er et legitimt formål, at vi kan rejse til vores ejendom og se, om alt er okay, siger hun.

Hun glæder sig dog over, at det nu er muligt at tage over grænsen - med de forbehold, der er.

- Det er en kæmpe lettelse for vores medlemmer at kunne tilse deres ejendom oppe i Sverige. De har stået tomme i flere måneder, og der er sket mange ting. Der har været nogle, der er brændt ned, der har været indbrud, der har været vandskade på grund af frosten, siger hun.

Sidste år i juni blev der indført en undtagelse for netop ejere af ejendomme i Sverige, som så kunne tage afsted til deres sommerhuse, selvom der var restriktioner for generel indrejse. Og Victoria Lindtner havde gerne set den samme undtagelse blive indført i dag.

- Dermed ikke sagt at vi ikke skal passe på, men vores medlemmer er jo klar over, hvilken pandemi det er. Langt de fleste af vores medlemmer har hus langt ude i skoven med langt til den nærmeste nabo.

Og justitstministeren er heller ikke afvisende over for, at en lignende ordning kunne finde sted i år.

- Det synes jeg var en relevant undtagelse, der blev lavet sidste forår.

- Jeg inviterer partierne til en snak om, hvordan vi skal gribe det her an og veje de sundhedsmæssige risici, der er, op mod hensynet til at kunne rejse ind og ud af Danmark, siger han.

V: Det går for langsomt

Hos Venstre mener man ikke, der er nogen grund til at vente med at lempe på rejserestriktionerne. Sundhedsordfører Martin Geertsen vil gerne se på isolationstiden for dem, der har et sommerhus eller en ødegård.

Synes du, at det går for langsomt med at lave sådan en aftale?

- Ja, jeg synes, det går for langsomt, og jeg har ganske vist andre møder i morgen, men jeg kan sagtens aflyse dem for at komme til møde med Nick Hækkerup om det her spørgsmål, siger han.

FacebookTwitter