Resten af idrætslivet kan genåbne efter superliga-model

Partier indgår aftale om at genåbne idrætslivet med mere end 500 tilskuere.

Halvtom hal på grund af corona-begrænsninger. Nu må der være flere tilskuere. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Håndbold, ishockey og resten af idrætslivet kan genåbne efter samme model som Superligaen. Det giver mulighed for publikum på flere end 500 personer, så længe tilkskuerne er opdelt i sektioner.

Det fremgår af en aftale, som Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, De Konservative og Alternativet har indgået her til aften.

Det fortæller kulturminister Joy Mogensen på et pressemøde.

I juli kunne Superligaen genåbne med mere end 500 tilskuere på lægterne, så længe de sad adskilt i sektioner og kom ind og ud af stadion i sektioner. De erfaringer har været gode, siger kulturministeren.

- Der har været grebet ind, når der har været adfærd, der kunne give anledning til smittespredning. Med inspiration i den forsvarlige afvikling, der har været af de kampe, så har vi valgt at udvide muligheden for at afvikle idrætsbegivenheder med tilskuere på præcis samme måde, siger Joy Mogensen.

- Det handler om, at man stadig skal overholde afstandskravet, man skal overholde en meget høj hygiejnestandard, og så skal man sørge for, at hele ens idrætsfacilitet er sektioneret med maksimalt 500 personer i hvert område, siger hun.

Forhandlinger fortsætter snarest

Genåbningen træder i kraft 9. september, oplyser Venstres idrætsordfører Stén Knuth.

- Vi havde sådan set gerne set, at man åbnende mere op for Superligaen, men der har sundhedsmyndighederne været ret klare i deres mæle på, at det kunne der ikke være plads til, siger han. Venstre og Konservative havde gerne set, at klubbernes VIP-lounges til kampe kunne åbne igen.

- Det betyder rigtig meget for klubberne og den økonomi, der er der, siger Stén Knuth (V).

Partierne skal i løbet af den næste tid "genbesøge" aftalen og se, om der er mulighed for yderligere åbninger - eller det modsatte. Ifølge Konservatives idrætsordfører, Orla Østerby, har partierne også aftalt, at de "snarest" skal diskutere situationen for EM i damehåndbold og VM i badminton for at sikre arrangementernes gennemførsel i Danmark.

- Det er vigtigt for idrætten, og det er vigtigt for Danmark, siger Orla Østerby fra Konservative.

Partierne har også aftalt at drøfte udviklingen igen senest 5. oktober.

Nu kan håndboldligaen for kvinder snart lukke flere tilskuere ind. Her ses Josefine Dragenberg fra Holstebro Håndbold i nærkamp med Malene Aambakk fra Odense Håndbold. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Glæde og lettelse

Hos Danmarks største idrætsorganisation, DIF, vækker aftalen glæde og lettelse.

- Jeg vil gerne takke politikerne bag aftalen for den tillidserklæring, de viser os, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i DIF. Han mener, at det har "kæmpe betydning", at der nu kan lukkes flere tilskuere ind, og han forsikrer, at alle forholdsregler vil blive taget for at sikre, at flere tilskuere på lægterne ikke fører til flere smittede.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har sammen med en række partier indgået en aftale om genåbning af idrætslivet med flere tilskuere i hallerne. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Vi vil fortsat gøre vores yderste for at agere ansvarligt og har gennem længere tid forberedt os på håndteringen af en øget tilskuermængde. For de store ligaer og forbunds vedkommende er der blandt andet udarbejdet udførlige sundheds- og sikkerhedsplaner, som klubber og forbund skal efterleve, når de skal afvikle deres kampe og mesterskaber, siger Morten Mølholm Hansen.

Minister: Det kan føles tamt

Til december er der EM i kvindehåndbold i Boxen i Herning. Kulturminister Joy Mogensen vil ikke love, at corona-restriktionerne til den tid er lempet, selvom nogle måske kan føle, at de lægger en dæmper på festen.

- Jeg kan da godt forstå, at det føles lidt tamt. Jeg har da også i den seneste tid været til både idrætsbegivenheder, i teatret og til koncert, og det føles da lidt tamt - at man sidder med så stor afstand, og vi er så få i så store lokaler, men det er jo bare det, der skal til, siger hun og tilføjer:

- Det er faktisk den eneste måde, vi kan sikre, at kulturlivet og idrætslivet stadig kan fungere.

Facebook
Twitter