Retoriker: Pia K skabte fortællingen om dem og os

Med Dansk Folkeparti har Pia Kjærsgaard forrået værdidebatten i Danmark, mener retoriker. Hun har skabt en fortælling om et Danmark, der er truet af muslimer.

Med Dansk Folkeparti har Pia Kjærsgaard forrået værdidebatten i Danmark, mener retorikeren Anissi Thorndal Ghazaleh. Hun har skabt en fortælling om et Danmark, der er truet af muslimer. (Foto: Anders Faurholt © DR)

Siden Pia Kjærsgaard stiftede Dansk Folkeparti for 17 år siden, har hun og partiet sat et markant aftryk på den værdipolitiske debat i Danmark.

Kommunikationskonsulent Anissi Thorndal Ghazaleh har gennem sine studier i retorik på Københavns Universitet undersøgt Dansk Folkepartis måde at kommunikere på. Og hendes konklusion er klar:

- Der er sket en forråelse af debatten med Dansk Folkeparti. Det er i dag mere i orden at sige ord og komme med antydninger, som før i tiden ville være opfattet som racistisk, siger hun.

Dem og os

Anissi Thorndal Ghazaleh har særligt hæftet sig ved to kendetegn, der går igen i særligt partitoppens måde at kommunikere på.

- Fra begyndelsen har partiet brugt den samme fortælling som ramme for stort set alt, hvad de har sagt. Fortællingen er baseret på, at det DF kalder "danskerne" er truet af "muslimerne". De deler altså befolkningen op i to adskilte, modsatrettede grupper: danskere og muslimer, og skaber dermed en følelse af os mod dem.

Partiet har ifølge Anissi Thorndal Ghazaleh gennem fortællingen formået at skabe frygt og fjendebilleder, fordi adskillige danskere har taget synspunktet om dem og os til sig.

Muslimer lukkes ude

Det har haft den konsekvens, at det blevet i orden at tale om muslimer som en problematisk gruppe uden at skelne til, at muslimer ikke er en ensartet gruppe, er lige så forskellige som alle andre danskere, siger kommunikationskonsulenten og tilføjer:

- Det gør det svært for de muslimer, der gerne vil være mere danske, for flere af dem har en følelse af, at de ikke kan blive lukket ind i dansker-gruppen.

Samtidig fremhæver Anissi Thorndal Ghazaleh, at særligt Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup har kæmpet for at blive stuerene. De har spillet på frygten for det fremmede, men sjældent direkte. Og det har været helt bevidst.

- De er mestre i at antyde på en diskret måde, så folk har svært ved at argumentere mod dem eller kritisere dem for racisme. De siger for eksempel ikke, at dansk kultur er truet, men at vi skal bevare danskheden, siger hun.

Pia er mere folkelig

Et andet eksempel på partiets antydninger fandt sted under sommerens debat om børnechecken, hvor Dansk Folkeparti foreslog, at familier med tre børn og derover skal skæres i støtten.

- De siger det ikke direkte, men mellem linjerne ved alle, at de derigennem gerne vil ramme muslimske familier, der har mere end tre børn, siger Anissi Thorndal Ghazaleh.

Fortællingen om den truede danskhed har Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl til fælles, men de adskiller sig også fra hinanden i deres fremtoning og måde at tale til danskerne på.

- Pia Kjærsgaard bærer på en personlig fortælling, der er baseret på jævn hyggelighed. Hun trækker på, at hun var hjemmehjælper i Gentofte og har etableret en folkelighed.

Løbetur ved Silkeborg

Kristian Thulesen Dahl står ikke for den samme folkelighed, og det skal han kæmpe for at opnå, mener Thorndal Ghazaleh.

- Han skal gå fra at være manden med tallene til at blive den hyggelige ven på den nationalromantiske Morten Korch-måde.

Kommunikationskonsulenten vurderer, at han er godt på vej. I morges mødte han journalister iført en rød og hvid sportstrøje før en løbetur rundt om søerne ved Silkeborg, hvor Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde, og hvor Pia Kjærsgaard tidligere i dag overdrag styrepinden ved et pressemøde.

- Det er smart træk at stille op i løbetøj i den smukke natur ved Silkeborg. Han fremstiller sig selv som et almindeligt menneske i rammer, som viser den danskhed, Dansk Folkeparti står for.

Anissi Thorndal Ghazaleh har oplyst over for DR Nyheder, at hun er medlem af Enhedslisten.