Retorisk rockstar og feministernes fjende: Her er manden, der skal redde Liberal Alliance

27-årige Alex Vanopslagh skal som ny leder for Liberal Alliance hjælpe partiet ud af krisen.

(Foto: © NILS MEILVANG, Nils Meilvang)

Alex Vanopslagh er Liberal Alliances nye leder.

Men hvem er han egentlig, den unge liberalist med det specielle navn?

DR Nyheder tegner her et portræt af en mand, der har ordet i sin magt, og som ikke er bange for at lufte sine af og til kontroversielle holdninger.

Af en mand, som af sine partifæller bliver udråbt som Liberal Alliances redningsmand, men som samtidig er helt grøn på Christiansborg.

Søn af en slagter

Man kan godt komme til at snuble lidt over Alex Vanopslaghs navn, og det er han godt selv klar over. "Svært at udtale - nemt at sætte kryds ved," har der stået på hans valgplakater.

Det specielle navn er egentlig belgisk, men det kommer fra hans franske far, har politikeren tidligere forklaret i et interview med Viborg Folkeblad.

Alex Vanopslagh er født i Frankrig, men rejste som fem-årig til Danmark med sin mor, og de to bosatte sig i Struer.

Hans far er slagter, og hans mor er ufaglært, så han har fået idéen om at "yde, før man kan nyde ind med modermælken," siger han selv i en kampagnevideo.

Og nu skal den 27-årige Vanopslagh altså redde Liberal Alliance. Partiet fik et skidt valg og store profiler må forlade Christiansborg.

Partiets folketingsgruppe er reduceret til fire: Henrik Dahl, Ole Birk Olesen, Simon Emil Ammitzbøl Bille og Alex Vanopslagh selv, som er valgt i Folketinget for allerførste gang.

Ingen andre kan

En af dem, der ikke klarede valget, er Joachim B. Olsen. Han var kort i spil som et bud på en ny LA-leder, men ville ikke have posten. Ligesom Henrik Dahl, Ole Birk Olesen og Simon Emil Ammitzbøl Bille heller ikke ville det.

Men den uprøvede Alex Vanopslagh skal ikke blot stå i spidsen for partiet, fordi han er den eneste, der vil. Han er faktisk, den eneste, der kan.

- Jeg kan ikke se, at der er andre end ham, der kan løfte Liberal Alliance i den svære situation, som partiet nu står i, siger Joachim B. Olsen.

Han kan sætte mange rosende ord på sin unge kollega, som også er tidligere formand for partiets ungdomsgruppe.

- Alex er både skarp, retorisk meget dygtig og ideologisk velfunderet. Jeg ved godt, han ikke er så kendt bredt, men det skal han nok blive - netop fordi, han er en virkelig god retoriker, og der skal også være plads til lidt provokationer. Jeg tror, folk vil tage godt imod ham, når de lærer ham at kende.

Alex Vanopslagh vandt finalen i DM i Debat på Folkemødet i 2016. (Foto: © Finn Frandsen)

Debatmester i kamp mod feminismen

At Alex Vanopsalgh skulle have ordet i sin magt, har han faktisk papir på. I 2016 vandt han nemlig DM i Debat, som Politiken årligt afholder.

- Du er en politisk rockstjerne, du ejer debatten og formår at få publikum med dig - selv når de er lodret uenige med dig. Det er så fortjent, at du tager den her sejr, lød begrundelsen fra et enigt dommerpanel dengang.

Og et af de emner, som Alex Vanopslagh ikke har været bange for at lufte sine holdninger omkring, er feminisme.

I et blog-indlæg på BT.dk fra 2018 sammenligner han for eksempel feminister med islamister:

- De moderne feminister kæmper hver dag en brav kamp for at bombe det frie, oplyste vestlige samfund tilbage til middelalderens tilstande. På den måde minder de meget om nutidens islamiske mørkemænd, skriver han.

I et andet debatindlæg fra 2014 argumenterer han for, at mænd egner sig bedre som ledere på grund af deres biologi og sexologi under overskriften 'Kvinder elsker dominerende mænd'.

- Størstedelen af kvinderne tænder på en mand, der tager styring og dominerer hende, skrev han i kronikken, som udløste stor kritik på de sociale medier.

Men den nye titel har måske fået Alex Vanopslagh på andre tanker. Han fortryder i hvert fald kronikken fra 2014, siger han til DR Nyheder.

- Jeg havde egentlig overvejet, om jeg skulle bruge pinsen på at skrive et modsvar til mit unge jeg - "hvorfor havde du behov for at være så pubertær og provokerende?", spørger han retorisk og konstaterer:

- Jeg synes, det var et fjollet indlæg.

Modstander: Har lært at sætte pris på ham

At Alex Vanopslagh er en mand med meninger, ved hans politiske modstandere også.

- Han er et holdningspræget menneske, der er meget ideologisk rodfæstet, og det præger hans politiske arbejde, siger Lars Weiss (S), som har arbejdet sammen med Alex Vanopslagh i Københavns Borgerrepræsentation, til Altinget.

Han forklarer, at hans liberale kollega godt kan virke arrogant ved første øjekast:

- Jeg tror, det bunder i, at han har et kvikt hoved og er meget velforberedt, siger han og tilføjer:

- Jeg må sige, at jeg er ked af at miste ham som kollega. På de halvandet år, vi har arbejdet sammen, har jeg virkelig lært at sætte pris på ham.

Nu skal Alex Vanopslagh til at samarbejde med sine nye kolleger - nemlig de 178 øvrige folketingsmedlemmer.

Og selv om han har erfaring fra ungdoms- og kommunalpolitik, får han sin opgave for, vurderer DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Det er et meget, meget stort projekt, han står overfor. Han kender jo slet ikke arbejdsgangene på Christiansborg, han kender ikke forhandlingsspillet, og han har ikke de alliancer i andre partier, som politikere har, når de bliver ledere efter at have været mange år på Christiansborg, siger hun.