Retsordførere kritiserer Pind for selvtægt

Flere af Folketingets retsordførere kritiserer venstrepolitikeren for selvtægt efter trafikuheld i København.

Flere af Folketingets retsordførere kritiserer venstrepolitikeren for selvtægt efter trafikuheld i København. (© DR)

Folketingsmedlem og tidligere udviklingsminister Søren Pind (V) blev 1. juledag påkørt i sin bil af en borger, der ifølge politikeren stak af fra gerningsstedet på Østerbro i København.

Søren Pind noterede bilistens nummerplade, anmeldte det til politiet og lagde straks bilens registreringsnummer ud på sin Facebook-side, hvor han samtidig beskyldte bilisten for, at påkørslen skulle være sket bevidst.

Nu kritiserer flere retsordførere venstrepolitikeren for, at han ikke overlod det til politiet at vurdere, om nummeret på bilisten skulle være offentliggjort, skriver Kristeligt Dagblad.

- Problematisk

- Jeg synes, det er højst problematisk, at han begår selvtægt i denne sag. Vi er bedst tjent med, at politiet vurderer, hvad der er behov for for at opklare en sag, siger formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen Denhardt (SF).

- Jeg forstår slet ikke behovet for at lægge nummeret offentligt ud, for politiet kan på to sekunder finde ud af, hvem der ejer bilen, når de har registreringsnummeret, tilføjer SF's retsordfører.

Hun peger på, at bilen eller nummerpladerne kunne være stjålet, eller bilen kunne være lånt ud, så man kaster mistanke på en forkert person ved at offentliggøre bilens registreringsnummer.

- Politiets opgave

Den konservative retsordfører Tom Behnke forstår godt, at Søren Pind er blevet rasende, men mener alligevel, at han ikke skulle have lagt nummeret ud på internettet.

- Vi lever i et retssamfund, og der må man overlade til politiet at vurdere, om det er nødvendigt at offentliggøre for eksempel en bils registreringsnummer for at finde en gerningsmand, siger Tom Behnke.

Den radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen er også kritisk. Han mener, at folketingspolitikere har særlig pligt til at være tilbageholdende med at offentliggøre bestemte anklager, for eksempel på deres Facebook-sider.

- Søren Pinds Facebook-side bliver jo læst af journalister og mange andre, så det, han skriver, kommer meget hurtigt vidt omkring, som denne sag også viser, siger han.

Opbakning fra Venstre og DF

Retsordførere fra både Venstre og Dansk Folkeparti synes dog, det er helt i orden at offentliggøre nummeret på bilen.

- Man kan måske huske sin egen nummerplade, og det er der få andre, der kan. Nummerpladen er ikke noget, man bruger til at identificere sig på et diskotek. Jeg kunne forstå kritikken, hvis det var et CPR-nummer eller navnet på personen. Men jeg ser ikke noget problem i, at han eller andre gør sådan. Hvis det så viser sig, at man kommer til at anklage nogle forkerte, så må man stå til regnskab for det, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Søren Pind har cirka 4500 "venner" på Facebook.

/DR Nyheder/