Retsordførere om fartglade snapbilister: Et klip i kortet er ikke nok

Der skal slås hårdt ned på folk, når de både kører for stærkt og filmer deres kørsel, mener ordførere fra V og S.

Skræmmende, når folk kører alt for stærkt og filmer det samtidig, lyder det fra Trine Bramsen (S).

Et klip i kørekortet er ikke en hård nok straf, når bilister både kører for hurtigt og filmer deres kørsel samtidig.

Sådan lyder det fra retsordførere fra både Venstre og Socialdemokratiet, efter DR har fundet over 100 eksempler på en uge, hvor folk på de danske veje sender snaps, mens de kører.

I flere af eksemplerne kører folk meget mere, end de må – og i nogle tilfælde helt op mod 190 og 240 km/t.

- Det handler om selviscenesættelse, og samtidig bringer man andre menneskers liv voldsomt i fare. Derfor bliver vi nødt til at slå meget hårdt ned på det her, lyder det fra Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

For at få stoppet denne her tendens er et klip ikke nok, mener hun.

- Der taler vi om, at man skal miste kørekortet, og det skal måske også have strafferetlige konsekvenser.

Se eksempler på bilister, som DR Nyheder har fundet, der sender snaps, mens de kører for stærkt.

Sætter andres liv på spil

Hos regeringspartiet Venstre kalder man det beskæmmende, når man kører så hurtigt, mens man er optaget af at filme samtidig, fortæller retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

- Er det vanvidskørsel, som det her, er et klip bestemt ikke nok. Der er det en fængselsstraf, der skal til.

Hvis politiet kan finde frem til de personer, der kører sådan her, håber Preben Bang Henriksen, at fokus vil være på, at de sætter andres liv på spil, fortæller han.

- Det er der bestemmelser for – ikke bare i færdselsloven - men også i straffeloven, der kan bringes i anvendelse, og det vil jeg håbe og tro, at politiet kan bruge her.

Ordføreren understreger dog, at hvis det handler om brug af håndholdt mobil under kørslen, er et klip tilstrækkeligt.

- Efter tre klip står der en køreprøve foran en og venter, og det er de fleste ikke vilde med, lyder det fra Preben Bang Henriksen.

En holdningsændring

Hos partiet Radikale Venstre er retsordfører Lotte Rod også forarget over de fartglade snapbilister, men hun vil gerne have politiet på banen for at fortælle, hvad der kan gøres.

- Når man så åbenlyst blærer sig med noget, der i forvejen er ulovligt, er det ikke bare et spørgsmål om straf, fortæller Lotte Rod og fortsætter:

- Det har også noget med kultur at gøre, og derfor er det vigtigt, at vi alle sammen, hvis vi kender nogen, der gør det der, siger til dem, det ikke er fedt, men virkelig tåbeligt at gøre.

Klip i kortet kan blive en realitet

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) kalder det både uansvarligt og alvorligt, at så mange retter deres opmærksomhed mod Snapchat, mens de kører bil.

- Det er en fuldstændig egoistisk opførsel, at man gør det her. Man kører rundt med flere tons metal for enden af sin speederfod, og hvis man ikke har styr på, hvor man kører, så kan man risikere at slå andre mennesker ihjel, siger ministeren.

I oktober til åbningsugen af Folketinget vil transportminister Ole Birk Olesen fremsætte et lovforslag, der fremover vil give bilister, der bruger håndholdt udstyr - såsom en mobil - under kørsel et klip i kortet.

Det meddelte ministeren allerede i januar, og Dansk Folkeparti bakker også op om forslaget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk