Revolutionær fraktion forlader Enhedslisten i protest

Der er sket en højredrejning i Enhedslisten, lyder fraktionens argument for at forlade partiet.

Internationale Socialister kritiserer, at Enhedslisten ikke i højere grad har kaldt til demonstrationer. På billedet er det en demonstration for fred og solidaritet i Gaza på Christiansborg Slotsplads. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Midt i en periode med udsigt til fortsat stor vælgertilslutning ved et kommende folketingsvalg får Enhedslistens top nu en ordentlig lussing af sine egne.

En såkaldt trotskistisk fraktion - Internationale Socialister - på omkring 100 medlemmer har nemlig valgt at forlade partiet i forbindelse med et landsmøde i weekenden.

Udmeldelsen skyldes, at Enhedslisten over de sidste par år er blevet et mere og mere normalt parti med fokus på valgkamp og behandlinger i Folketinget, lyder det fra Christine Bergen, medlem af den daglige ledelse i Internationale Socialister.

Trotskisme

Trotskisme er en socialistisk/kommunistisk retning, som tager udgangspunkt i Lev Trotskijs værker.

Trotskisme er en videreudvikling af marxismen og leninismen. Den udspringer af Trotskij og Venstreoppositionens modstand imod Stalins degenerering af Sovjet-unionen og forræderi imod de kommunistiske idealer og teorier.

Den mest kendte danske trotskist var Marie Nielsen, der havde siddet i ledelsen af Socialdemokratiet og var med til at stifte DKP – Danmarks Kommunistiske Parti - og som blev ekskluderet tre gange fra DKP af stalinisterne, bl.a. for at forsvare Trotskij og for at forsvare retten til abort i Sovjet-unionen.

I nyere tid har flere kendte politikere på et tidspunkt identificeret sig selv med trotskismen - bla. de nuværende medlemmer af Folketinget Jørgen Arbo-Bæhr og Pernille Skipper.

Kilde: Wikipedia

- Hvis man skal udfordre nedskæringspolitikken, krisen og racisme, er der brug for at mobilisere almindelige mennesker til demonstrationer. Det mener vi ikke, at Enhedslisten har italesat overhovedet i de snart fire år, man har været parlamentarisk grundlag for regeringen, siger hun.

- Strategi smadrer arbejdsforhold

Christine Bergen nævner diskussionen om dagpenge som et eksempel, hvor Enhedslisten burde være trådt i karakter i endnu højere grad, end tilfældet er.

- Det har i to år skabt enorme problemer for regeringen. Både Socialdemokraternes og SF's bagland og fagbevægelsen var imod forringelserne, men i stedet for at sige, at protester og strejker var nødvendige, gik Enhedslisten ind og valgte en strategi om forhandlinger med den regering, der smadrer velfærd og løn- og arbejdsforhold, siger hun.

Har Enhedslisten ikke trukket tingene i den rigtige retning i denne valgperiode?

- Det kan godt være, at Enhedslisten har forhandlet forbedringer igennem i Folketinget, som ikke var kommet uden dem. Men det er ikke det interessante. Repræsentanterne for den yderste venstrefløj i Folketinget sender et signal til almindelige mennesker om, at det ikke nytter at gøre modstand, siger Christine Bergen.

Johanne Schmidt-Nielsen: Ingen kommentarer

Den trotskistiske fraktion smækker dog ikke decideret med døren.

I en pressemeddelelse står der, at de også fremover ønsker "at arbejde sammen med alle gode kræfter i og uden for Enhedslisten – fx i kampen om overenskomsten for offentligt ansatte eller i protesterne mod racisme og islam-hetz".

Internationale Socialister opfordrer da også fortsat alle til at stemme på Enhedslisten ved det kommende folketingsvalg.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, ønsker ikke at stille op til interview, men henviser i stedet til partiets forretningsudvalgsansvarlige, Line Barfod.

Johanne Schmidt-Nielsen vil ikke kommentere, at fraktion nu er ude af hendes parti. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Hun vil dog heller ikke kommentere trotskisternes udmeldelse over for DR Nyheder.

Tidligere mandag sagde Line Barfod til Politiken:

- Jeg har det jo sådan, at hvis folk ikke synes, at Enhedslisten er det parti, der repræsenterer dem bedst, er det jo fornuftigt nok, at de går et andet sted hen. Det må den enkelte jo gøre op. Vi har jo løbende folk, der melder sig ind, og folk, der melder sig ud af masser forskellige årsager.