Revolutionær politiker skulle i Folketinget: Trækker sig efter kontroversielle udtalelser

Efter et interview med DR Nyheder trækker Jonathan Simmel sig som folketingssuppleant for Enhedslisten.

Enhedslistens Jonathan Simmel dropper planerne om at komme i Folketinget fra nytår. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Enhedslistens Jonathan Simmel skulle fra nytår have været i Folketinget i et halvt års tid som suppleant for forsvarsordfører Eva Flyvholm (Ø).

Men efter et interview med DR Nyheder - og inden interviewet er blevet trykt - trækker 28-årige Jonathan Simmel nu sit kandidatur.

- Jeg har valgt at trække mig. Jeg står ikke længere til rådighed som suppleant for Eva, siger Jonathan Simmel.

- Det er på baggrund af den debat, der har været i forhold til DR-artiklen og for ikke at skabe uklarhed om partiets politik, siger han.

Jonathan Simmel kom for tre år siden i mediernes søgelys, da han i forbindelse med Enhedslistens årsmøde udtalte til Berlingske, at ”vi kan godt acceptere en væbnet revolution i Danmark, så længe vi holder fast i, at der skal være massiv folkelig opbakning”.

Han var samtidig medstiller til et ændringsforslag på årsmødet i 2013, der åbnede for, at et brud med kapitalismen kan gennemføres på andre måder end via frie og demokratisk valg. Der skulle ikke nødvendigvis "ventes fire år på næste folketingsvalg", hed det i forslaget.

Skipper tilfreds

I interviewet med DR Nyheder - som blev lavet for nylig i anledning af, at Jonathan Simmel meddelte, at han fra nytår skulle i Folketinget – fastholder Jonathan Simmel, at der i teorien kan opstå situationer i Danmark, hvor væbnet revolution kan være acceptabel.

- Selvfølgelig findes der situationer, som kan opstå, hvor det vil være acceptabelt. Men i dagens samfund vil det være en helt absurd tankegang at tro, at man skulle til at slås på den måde, lød det blandt andet fra Jonathan Simmel i interviewet.

Det er de udtalelser, som nu får ham til at trække sig som kommende suppleant.

Jonathan Simmel er tidligere blevet kritiseret af ledende figurer i Enhedslisten for sine udtalelser, men han afviser, at han er blevet bedt om at trække sig som suppleant for Eva Flyvholm.

- Det er dybest set bare en uheldig sag, og den vil jeg gerne være med til at lukke bedst muligt. Derfor trækker jeg mig, siger Jonathan Simmel.

Er du blevet bedt om at trække dig af nogen i partiet?

- Nej, det er en beslutning, jeg har truffet.

Hvorfor vil du ikke længere i Folketinget og kæmpe for din og partiets politik?

- Pernille Skipper er glimrende til at forsvare, hvad der er partiets politik, hvilket selvfølgelig også er min politik. Det har jeg været med til at skabe uklarhed omkring, det beklager jeg, og derfor trækker jeg mit kandidatur, siger Jonathan Simmel.

Enhedslisten politiske ordfører, Pernille Skipper, erklærer sig tilfreds med Jonathan Simmels beslutning om at trække sig som kommende suppleant.

- Jonathan Simmels udtalelser står fuldstændig for hans egen regning. Det strider mod Enhedslistens grundlæggende værdier, vores politik og er uacceptabelt. Jeg kan slet ikke tage skarpt nok afstand fra det, siger Pernille Skipper.

- Jeg mener ikke, at man kan sidde i Folketinget for Enhedslisten, hvis man anfægter Enhedslistens demokratiske grundsynspunkter, og derfor mener jeg, det er den eneste rigtige beslutning, som Jonathan har truffet, siger hun.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1270542036329651