Rigspolitichef åbner for whistleblower-ordning til betjente efter Tibet-sag

Rigspolitichefen har tidligere afvist idéen om en whistleblower-ordning, men nu har Tibet-sagen fået ham til at ændre mening.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg åbner for at lave en whistleblower-ordning, som politibetjente kan gå til, hvis de oplever lovbrud og andre alvorlige hændelser i politiet. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Så sent som i december afviste rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg at lave en whistleblower-ordning, som betjente kan gå til, hvis de oplever lovbrud eller andre alvorlige episoder internt i politiet, som den øverste ledelse skal kende til.

Men efter både nuværende og tidligere politifolk står frem og fortæller, at politiet har haft en årelang praksis med at skærme for demonstranter ved kinesiske statsbesøg, har rigspolitichefen ændret mening. Nu åbner han for at indføre en whistleblower-ordning:

- Jeg har de sidste dage tænkt meget over, hvordan vi kunne finde nogle værktøjer til at undgå det, vi har set i forbindelse med Tibet-sagen. Jeg har altid haft den opfattelse, at vi har en åben samtale i politiet, hvor folk er gode til at udtrykke deres meninger om mange forskellige ting.

- Men jeg må også konstatere, at der jo er noget, der tyder på, at folk alligevel kan være tilbageholdende med at fortælle om de ting, de oplever. Der kunne en whistleblower-ordning måske være svaret på de udfordringer, vi har set, siger han og uddyber:

- Det skal selvfølgelig tænkes nøje igennem, så det ikke bare bliver en brokkekanal. Det skal være et sted, hvor man kan rette henvendelse, hvis man ser lovbrud og virkelig alvorlige ting, som ikke dur for et politi.

Tibetkommissionen konkluderede i december, at demonstranter blev hindret i at ytre sig under officielle kinesiske besøg i 2012 og 2013, og at to politifolk - en vicepolitiinspektør og politikommissær - kunne kritiseres i sagen.

Den 7. juni besluttede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) at genåbne kommissionen efter P1 Orienterings afsløringer af, at kommissionen har været afskåret fra at komme til bunds i sagen - blandt andet fordi mailkonti fra politiets topledelse var blevet slettet, før kommissionen fik mulighed for at undersøge dem.

Tibetkommissionen skal nu udvides til også at undersøge, hvordan politiet har håndteret kinesiske statsbesøg helt tilbage til 1995.

Pape hilser whistleblower-ordning velkommen

Jens Henrik Højbjerg vil nu sætte arbejdet i gang med at finde ud af, hvordan en whistleblower-ordning konkret kan skrues sammen. Der skal blandt andet tages stilling til, om man skal kunne henvende sig anonymt.

Er det udtryk for, at du ikke har tillid til, at ledelseslagene giver informationerne videre op i systemet?

- Nej, det er ikke udtryk for mistillid til ledelseslagene. Det er udtryk for, at når man oplever ting som med Tibet-sagen, så er man nødt til at prøve at se, om der er andre veje, så man sørger for, at alle føler, de har mulighed for at sige nødvendige ting.

- Der er i hvert fald noget, der tyder på, at vi ikke har haft en kultur, hvor alle har turde gå til deres leder, siger Jens Henrik Højbjerg.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) hilser whistleblower-ordningen "meget velkomment":

- Det er jeg meget tilfreds med. Jeg synes, det ligger meget godt i tråd med det, jeg har meldt ud om, at nu må vi have alt frem. Det er klart, at hvis der er betjente, der mener at kunne fortælle om kulturer eller ordrer eller hvad der er foregået, så skal vi have det frem.

Tror du, at der er en kultur i politiet, hvor man har været bange for at gå ud med den slags oplysninger?

- Det håber jeg da ikke, men lad os nu få det for en dag. Der er ikke noget, der skal skjules, siger Søren Pape Poulsen.

Politiforbund: Vi har ikke en syg kultur

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er bestemt heller ikke afvisende over for idéen om en whistleblower-ordning, som hans medlemmer kan gå til med alvorlige sager.

- Jeg er enig i, at vi må gøre alt, hvad vi kan, for at undgå tilsvarende sager i fremtiden, siger Claus Oxfeldt.

- Vi kan heller ikke som Politiforbund leve med, at vi har sager, hvor man sætter spørgsmålstegn ved tilliden til politiet, så en whistleblower-ordning synes jeg faktisk lyder interessant. Det er i hvert fald noget, jeg gerne vil være med til at drøfte, tilføjer han.

Politiformanden betoner samtidig, at der ikke er en syg kultur i dansk politi, hvor betjente ikke tør gå til deres overordnede, hvis de støder på kritisable forhold og hændelser.

- Helt overordnet synes jeg, at politifolk er gode til at fortælle, når der er nogle ting, der foregår internt i politiet, som de ikke vil finde sig i, siger Claus Oxfeldt.

Statsadvokaten har i dag bedt Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) om at genåbne efterforskningen i Tibet-sagen for at undersøge, om ansatte ved Københavns Politi brød loven under de officielle kinesiske besøg.